Pla general d'una embarcació al costat d'una de els noies que engoleixen microplàstics instal·lades a les platges de l'Ampolla. Imatg…
Pla general d'una embarcació al costat d'una de els noies que engoleixen microplàstics instal·lades a les platges de l'Ampolla. Imatge de l'11 d'agost del 2020 (horitzontal)

L'Ampolla instal·la vuit boies que eliminen els microplàstics del mar

ACN L'Ampolla.-L'Ampolla (Baix Ebre) és el primer municipi de la costa ebrenca que ha instal·lat boies que engoleixen els microplàstics del mar. Se n'han col·locat vuit, quatre a la platja de les Avellanes i quatre a la platja de Cap-Roig. Incorporen un mecanisme que s'empassa els plàstics microscòpics, imitant els peixos quan filtren el plàncton que els serveix d'aliment. Una SB Buoy, nom que reben aquestes boies, pot filtrar cada dia 270 metres cúbics, sent capaç de recollir fins a 216 partícules de microplàstic d'entre 0,5 i 4 mil·límetres cada dia. S'instal·len a les boies d'abalisament ja existents i no necessiten més energia que les mateixes marees i corrents marins. El seu impacte energètic és zero.

Les SB Buoy tenen un filtre que reté els microplàstics a l'interior però permet el pas del plàncton per afavorir el correcte transcurs de la vida marina. La World Wildlife Foundation (WWF) ha comprovat que les persones "ingereixen 2.000 partícules de microplàstics a la setmana, el que equivaldria, en pes, a una targeta de crèdit". Meritxell Faiges, regidora de Medi Ambient de l'Ampolla, ha assenyalat aquesta dada així com els estudis de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB) que constaten que de cada 80 metres cúbics d'aigua de la mar Mediterrània es retiren aproximadament 100 partícules de microplàstic.El projecte servirà per "conèixer la realitat de la problemàtica dels microplàstics presents a l'aigua de la costa mediterrània" i el gestiona l'empresa GPASEABOTS, filial marítima de GPAINNOVA, una empresa amb seu a Barcelona que desenvolupa diverses tecnologies relacionades amb el medi marí. Un cop s'hagin recollit les diferents mostres de les partícules flotants, s'analitzaran i es farà una campanya informativa i de conscienciació amb els resultats obtinguts.

Anar al contingut