Laia Aguilar guanya el Premi Josep Pla, i Ana Merino, el Nadal

Les novel·les premiades són "Pluja d'estels" i "El mapa de los afectos"

Actualitzat

Primera nit literària del 2020, amb l'entrega dels Premis Josep Pla i Nadal. La vetllada que obre l'any literari ha guardonat dues autores pràcticament desconegudes per al gran públic: Laia Aguilar i Ana Merino.

Laia Aguilar ha guanyat la 52a edició del Premi Josep Pla amb la novel·la "Pluja d'estels". La novel·la narra la reunió d'un grup d'amics que es troben cinc anys després d'un tràgic incident en una casa al cap de Creus amb l'excusa de contemplar una pluja d'estels.

Cap dels personatges de la novel·la s'imagina com acabarà la nit i, durant la trobada, es diverteixen, comparteixen confidències, afloren gelosies i històries d'amor.  

Fins ara, Aguilar havia publicat llibres infantils i juvenils, com "Les bruixes de Viladrau", "Pare de família busca..." o "Wolfgang", amb el qual va guanyar el Premi Carlemany per al foment de la lectura l'any 2016.

Aguilar, llicenciada en Comunicació Audiovisual, és professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i ha fet de guionista en sèries com "El cor de la ciutat", "Ventdelplà", "Infidels", "El príncipe" i "Merlí".

 

Laia Aguilar, en el moment de rebre el guardó de mans del jurat (ACN / Aina Martí)

 

Aguilar és la desena dona que guanya el Josep Pla. Fins ara, nou dones havien guanyat el premi: Teresa Pàmies, Maria Àngels Anglada, Olga Xirinacs, Maria Mercè Roca, Carme Riera, Isabel Olesti, Empar Moliner, Eva Piquer i l'última, Llucia Ramis, l'any 2010.

El guanyador de l'any passat va ser Marc Artigau, amb la novel·la "La vigília".

 

Ana Merino guanya el Nadal

El Premi Nadal, l'altre guardó de la nit, ha estat per a Ana Merino, amb la novel·la "El mapa de los afectos". La primera novel·la de Merino reflexiona sobre les maneres de relacionar-se i sentir afecte i aborda temes com l'amor, la pèrdua, la venjança, el desengany i la traïció.

La història transcorre entre Espanya i una petita comunitat rural dels Estats Units, on una mestra d'escola viu una relació sentimental. El protagonisme d'"El mapa de los afectos", però, no se centra tant en la història d'amor de la mestra, sinó en les vides dels habitants del poble.

 

L'escriptora Ana Merino, amb el Premi Nadal (ACN / Aina Martí)

 

Amb el llibre de poemes "Preparativos para un viaje" va guanyar el Premi Adonais el 1994. Altres obres seves destacades són "Los días gemelos", "La voz de los relojes", "Juegos de niños" o "Los buenos propósitos".

Merino, llicenciada en Història Moderna i Contemporània, és especialista en teoria i anàlisi del còmic. La seva producció literària s'havia basat, fins ara, en la poesia i el teatre.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut