Hospital a la Xina
Hospital a la Xina

La Xina sabia la gravetat del coronavirus 15 dies abans de fer-ho públic

El president xinès, Xi Jinping, es va reunir amb la plana major del Partit Comunista i va donar molt aviat les primeres ordres per combatre el brot epidèmic

RedaccióActualitzat

El president xinès, Xi Jinping, sabia la gravetat del coronavirus dues setmanes abans d'admetre-ho públicament. S'havia reunit amb la plana major del Partit Comunista per discutir com aturar l'epidèmia. Va donar molt aviat les primeres ordres perquè es combatés de manera efectiva el brot epidèmic d'aquesta pneumònia atípica que es transmet de persona a persona.

El que vol amb aquesta revelació l'aparell de propaganda del règim és descarregar el líder de tota responsabilitat en la resposta lenta inicial, que queda completament atribuïda als dirigents de Wuhan i la seva província, Hubei, l'epicentre.

 

 

També volen deixar clar que Xi Jinping està al timó de la situació i que hi ha unitat institucional. Per això aquesta setmana el mandatari ha cessat els secretaris del Partit Comunista de Wuhan i de Hubei.

 

Xi Jinping
El president de la Xina, Xi Jinping

 

A més, des de principis de setmana, els mitjans oficials s'han encarregat de fer visibles les aparicions públiques de Xi Jinping. Per exemple, s'ha pogut veure el president de la República Popular de la Xina amb els veïns d'una barriada de Pequín, als quals ha preguntat els preus dels aliments per demostrar que la situació està controlada i és estable.

Tots aquests esforços han de servir, també, per rebaixar les protestes a les xarxes socials, que havien començat a proliferar després de saber-se la mort de Li Wenliang, l'oftalmòleg que a finals de desembre va advertir de l'existència del coronavirus i que la policia va silenciar.

 

 

142 nous casos a la Xina

Pel que fa als balanços de víctimes, aquest diumenge hi ha noves xifres: 142 morts aproximadament. Igual que el dia anterior. Amb aquestes xifres, el que diu la Xina és que si els casos no augmenten vol dir que hi ha hagut menys contagis en les últimes 24 hores. De totes maneres, és difícil interpretar aquests números perquè han canviat els criteris amb els quals s'avaluen els contagis. Per tant, es fa difícil extreure'n conclusions.

 

Ajuda de l'Organització Mundial de la Salut

12 experts que ha enviat l'Organització Mundial de la Salut ja són a Pequín amb l'objectiu d'investigar com s'estén el coronavirus i què es pot fer per aturar-lo.

 

Hospital a la Xina
Hospital a la Xina

 

 

Dos creuers, al Japó i a Cambodja, amb casos de Covid-19

On també hi ha hagut nous contagis és al creuer Diamond Princess, que es troba en quarantena al port de Yokohama, al Japó. En són 70 de nous que fan un total de 355 persones que tenen el coronavirus Covid-19. Aquesta tarda, països com els Estats Units i el Canadà comencen a evacuar els seus ciutadans del vaixell.

D'altra banda, cinc espanyols que viatjaven en un creuer estan aïllats a Cambodja per la por que s'estengui el coronavirus. Quatre d'ells estan confinats en un hotel de Phnom Penh i el cinquè, una dona, continua al vaixell, on s'ha diagnosticat un cas de la malaltia. Es tracta d'una dona dels Estats Units de 83 anys.

 

El nombre d'afectats pel coronavirus continua creixent i supera ja les 69.000 persones infectades. La majoria dels malalts són a la Xina i, d'aquests, bona part a la província de Hubei. Aquí és on també es registren gairebé totes les morts del coronavirus: 1.699 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut