Primer mort a Europa per coronavirus, un turista xinès de 80 anys ingressat a París
Treballadors desinfectant una àrea residencial de Pequín (Wu Hong/EFE)

Primer mort a Europa per coronavirus, un turista xinès de 80 anys ingressat a París

El balanç de l'epidèmia ja supera els 1.500 morts

RedaccióActualitzat

El balanç de l'epidèmia ja supera els 1.500 morts, segons el nou balanç difós aquest matí. Les autoritats sanitàries de la Xina van confirmar divendres 2.641 nous casos i 143 morts més, de les quals 139 van ser a la província de Hubei, on hi ha Wuhan, ciutat origen de l'epidèmia, dues a Henan, una de Pequín i una altra a Chongqing.

El Ministeri de Sanitat francès va confirmar ahir, dissabte, la primera mort per coronavirus a Europa. Es tracta d'un turista xinès de 80 anys que provenia de la província de Hubei, epicentre del coronavirus. L'home tenia la malaltia i estava ingressat des del 25 de gener en un hospital de París.

És la quarta mort per coronavirus fora de la Xina, però totes tres al continent asiàtic, concretament, al Japó, les Filipines i Hong Kong.

Els empleats treballen fent màscares quirúrgiques a Nantong, província de Jiangsu (Reuters)

Tot i que la Xina és l'epicentre del brot i el país més afectat, el coronavirus s'ha estès ja a més països del sud-est asiàtic i també se n'han detectat casos a Europa, Amèrica i a l'Àfrica, concretament, en n'ha diagnosticat un cas a Egipte.

A Espanya, els dos únics pacients afectats de coronavirus han rebut l'alta mèdica: un ciutadà alemany que estava de vacances a les Canàries i un turista britànic que era a Palma.

Al món s'han detectat 67.185 casos de coronavirus. Més de 8.400 persones han estat donades d'alta des de l'inici del contagi.

 

Més personal sanitari

La Xina continua enviant personal mèdic a la província de Hubei, epicentre del brot. La capital, Wuhan, continua en quarantena des del 23 de gener.

Personal sanitari treballa en un hospital de Hubei (Reuters)

 

A Hubei han arribat un total de 217 equips mèdics amb 25.633 professionals sanitaris, 20.000 dels quals estan destinats a Wuhan.

El subsdirector de la Comissió Nacional de Sanitat, Wang Hesheng, ha reconegut els riscos a què s'enfronten fins ara, 1.716 treballadors sanitaris s'han contagiat el virus.

A Hubei s'han obert nou hospitals temporals amb gairebé 7.000 llits per atendre els malalts.

 

Afectació a la Indústria

Preocupació per l'impacte del coronavirus en la segona economia més gran de món. La malaltia està afectant fortament diverses indústries, incloent el comerç minorista, la manufactura i el turisme. Hotels, restaurants, centres comercials i llocs turístics que haurien d'estar plens estan, ara, buits.

Treballadors desinfectant un centre comercial a Pequín (Reuters)

També preocupa la fins ara gradual tornada a la feina després de les prorrogades vacances per l'Any Nou lunar, i en ciutats com Pequín, la capital xinesa, la majoria dels ciutadans es mantenen encara tancats en els seus habitatges, els carrers continuen deserts i els locals comercials, tancats, amb l'excepció de supermercats i petites botigues d'alimentació.

De fet, ha entrat en vigor una quarantena obligatòria de 14 dies per a totes les persones que tornin de viatge a la capital, Pequín.

 

Quarantena també als bitllets

El Banc Central de la Xina ha decidit imposar la quarantena als bitllets en circulació per prevenir la propagació del coronavirus. Prèviament, desinfecten els bitllets.

En el cas de Hubei, la província més afectada, s'han pres mesures suplementàries amb l'emissió de bitllets nous per valor de 4.000 milions de iuans.

 

Els EUA evacuaran els nord-americans del Diamond Princess

El govern dels Estats Units ha donat ordre d'evacuar els més de 400 passatgers nord-americans del creuer Diamond Princess que està sota quarantena pel coronavirus al port japonès de Yokohama. El nombre de positius a bord ha arribat als 218 casos.

Passatgers del Diamond Princess mostren el seu suport a Trump (Kyodo Kyodo/Reuters)

 

En un comunicat, l'Ambaixada dels EUA ha agraït la feina de la línia de creues i del govern del Japó i ha explicat que els creueristes evacuats hauran de completar 14 dies d'aïllament al seu país:

"Estem profundament agraïts amb la línia de creuers i el govern del Japó per treballar amb tanta diligència per contenir i controlar la propagació de la malaltia"

 

El creuer va començar la quarantena el 5 de febrer i, en principi, hauria d'acabar el 19, però tal com s'han expandit els nous casos de coronavirus a bord la certesa del termini s'ha tornat més difusa, després que es va constatar la primera infecció d'un passatger que va desembarcar a Hong Kong.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut