Peng Shuai torna una pilota a Carla Navarro durant els Jocs Olímpics de Pequín 2008 (Reuters/Toby Melville)

La videoconferència del president del COI amb Peng Shuai tampoc convenç ningú

Amnistia Internacional i Human Rights Watch acusen el COI de còmplice del govern xinès i la WTA demana una investigació "sense censura" sobre la denúncia de violació

RedaccióActualitzat

L'Associació de Tenis Femení (WTA) considera que la videoconferència de la tenista xinesa Peng Shuai amb el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, no aclareix els dubtes sobre la seva situació.

"Aquest vídeo no canvia la nostra crida per una investigació completa, justa i transparent, sense censura, sobre la seva acusació d'agressió sexual, que és la qüestió que va aixecar la nostra preocupació inicial", ha explicat a l'agència Reuters una portaveu de la WTA. 

Es refereix a la videoconferència que Bach va mantenir amb Shuai durant mitja hora, en què la tenista va explicar que estava bé, a casa seva a Pequín, i que vol que respectin la seva privacitat.

Videoconferència entre el president del COI i Peng Shuai (Reuters/Greg Martin/COI)

La trobada virtual va tenir lloc després que el diari estatal Global Times publiqués imatges de Peng en la cerimònia inaugural d'un torneig infantil de tennis i sopant amb uns amics en un conegut restaurant de Pequín.

Unes imatges que la WTA ja havia considerat insuficients com a prova del benestar de Peng, de la qual no se sabia res des del 2 de novembre, just després de denunciar que havia estat violada per l'exviceprimer ministre xinès Zhang Gaoli

Imatge publicada pel Global Times de Peng Shuai signant autògrafs en un torneig infantil de tennis a Pequín (Reuters)

Hu Xijin, director del Global Times, en canvi, defensa que les imatges haurien de tranquil·litzar "aquells que es preocupen de veritat per la seguretat de Peng Shuai", però que resultaran insuficients per "aquells que volen atacar el sistema xinès i boicotejar els Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín".

El president de la WTA, Steve Simon, ha emès un comunicat en què expressa la seva "profunda preocupació" i argumenta que una conducta com la que ha denunciat Peng "ha de ser investigada, no perdonada ni ignorada"


Dies abans ja n'havia emès un altre en què declarava que "Peng Shuai ha de poder parlar lliurement, sense coacció o intimidació de cap mena" i que "la seva acusació d'agressió sexual ha de ser respectada, investigada amb total transparència i sense censura".

La WTA, que a mitjan novembre tampoc no va donar credibilitat a un correu electrònic escrit suposadament per Peng, ha amenaçat de deixar la Xina fora dels tornejos si la situació de la tenista no s'aclareix,


Crítiques al COI

Organitzacions de defensa dels drets humans com Human Rights Watch (HRW) o Amnistia Internacional (AI) han criticat la posició del COI de donar per bona la videoconferència mantinguda amb Peng.

Yaqiu Wang, activista de HRW, considera que conversa entre Bach y Peng va tenir lloc sota "coerció" de les autoritats xineses.

"El COI está sent còmplice de la maquinària de propaganda i d'un cas de coerció i desaparició forçada per part del govern xinès."

 


Des d'AI, l'investigador Alkan Akad denuncia que "el COI està entrant en aigües perilloses" i que "haurien de tenir molta cura de no participar en cap blanquejament de possibles violacions dels drets humans."

"La trucada entre el COI i Peng Shuai no convenç gaire que Peng Shuai tingui veritable llibertat d'expressió ni llibertat i seguretat de moviment." 


"El COI hauria de facilitar i promoure els desitjos dels jugadors de denunciar violacions dels drets humans i impulsar una millor protecció dels drets humans, inclosa una investigació efectiva sobre aquestes denúncies a la Xina", afegeix.


Suport internacional

Diversos governs, com els dels Estats Units i el Regne Unit, i l'ONU han demanat proves fefaents de la seva situació. Des de França, el ministre d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, ha demanat al govern xinès que deixi parlar públicament a Peng.
 

El món del tenis, amb Peng

Professionals del tenis en actiu i també tenistes retirades han expressat públicament el seu suport a Peng a través de les xarxes socials.

La japonesa Naomi Osaka acompanya una imatge de la tenista amb l'etiqueta #WhereIsPengShuai (On és Peng Shuai) 


La nord-americana Serena Williams es confessa "devastada i en xoc" i diu que espera que estigui sana i estàlvia i demana una investigació.  


També es fa ressò de la situació de Peng la llegendària Billie Jean King, que adjunta el comunicat de Simon.


La tenista francesa Alize Cornet havia fet un primer tuit amb el missatge "No ens quedem callades" i divendres en va fer un altre on diu que "veure tota la comunitat del tenis, i ara el món sencer, involucrar-se en la història de Peng Shuai em dóna esperança, d'alguna manera."


El també francès Nico Mahut afirma en un tuit que la desaparició de Peng "no és només un problema de la WTA. Ens afecta a tots".


El tenista número 1 del món, Novak Djokovic, ha dit que seria molt estrany fer tornejos a la Xina si aquesta situació "horrible" no es resol. 

Djokovic també ha retuitat un comunicat oficial de l'Associació de Tenistes Professionals (PTPA) en què es defensa de la necessitat d'estar "units i disposats a emprendre accions si no es faciliten proves corroborades sobre el benestar de Peng".


Els organitzadors del torneig de Wimbledon, un dels quatre principals del món, han emès un comunicat en què diuen que "necessitem saber que Peng Shuai està segura" i que "voldríem que Peng Shuai sabés que el seu benestar és de màxima importància per a nosaltres i continuarem treballant per obtenir claredat sobre la seva seguretat". 


Censura a la xarxa i als mitjans

A la Xina, més enllà de les imatges mostrades pels mitjans oficials, la polèmica sobre Peng ha desaparegut de les xarxes socials. 

Reuters informa que tots els comentaris d'usuaris en el compte de Weibo de Peng han estat bloquejats, també respostes a missatges més antics d'altres usuaris. Weibo és la xarxa social més comuna a la Xina, on l'accés a Facebook i Twitter està prohibit i bloquejat.

Alguns usuaris han aconseguit evitar la censura fent comentaris en comptes de Weibo de tenistes o periodistes estrangers.

Peng Shuai fa un gest de victòria durant un partit de l'Open d'Austràlia de 2011 contra Katerina Bondarenko (Reuters/Tim Wimborne)

A més, com és habitual quan els mitjans internacionals tracten temes polèmics, el senyal de cadenes com la CNN queda en negre quan tracten el tema.

 

ARXIVAT A:
EsportsAssetjament sexual Xina
Anar al contingut