Sardana d'escolars multitudinària a la plaça de la Catedral de Barcelona
Sardana d'escolars multitudinària a la plaça de la Catedral de Barcelona

La versió cobla de 'Coti x Coti' s'estrena amb una sardana multitudinària de 400 escolars

Actualitzat

ACN Barcelona - 400 escolars de la demarcació de Barcelona han estat els primers balladors aquest divendres de la nova versió sardana de la cançó 'Coti x Coti' de The Tyets. Després de l'èxit popular i viral del tema dels mataronins, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona ha estat l'encarregada d'estrenar la versió arranjada per Xavier Ventosa. Amb una estructura musical de sardana i només amb cobla, la peça s'ha adequat per ser "més ballable". En el marc de la cloenda del programa 'El país a l'escola', els infants d'entre 8 i 10 anys, han omplert la plaça de la Catedral de Barcelona. Després de mesos de pràctica a les escoles, els joves han mostrat les seves habilitats amb la dansa tradicional catalana mentre gaudien de The Tyets.

L'encarregat de convertir el 'Coti x Coti' en un tema íntegrament de cobla Xavier Ventosa ha explicat que "quan vaig escoltar la cançó vaig pensar que s'hauria d'acabar transformant en una sardana". Ventosa ha assegurat que es va posar a fer la partitura "sense pensar-hi" perquè els sardanistes la poguessin ballar a plaça. Va ser un cop acabada que la Confederació de Sardanistes va contactar amb The Tyets per arribar a un acord.

Per transformar la peça en sardana, ha explicat Ventosa, el que s'ha de fer és encaixar la cançó a l'estructura clàssica de la disciplina: "L'estructura és la cançó dels The Tyets simplement vaig decidir que en un lloc fossin alts curts i en un altre, alts llargs", ha afegit.

Tot i que cal "aprofitar la tirada", Ventosa troba "surrealista" que en una discoteca es pugui ballar "explícitament" la sardana. El compositor s'ha mostrat optimista però, i ha afirmat que d'aquestes ballades potser en surt algun sardanista de cobla. Ventosa ha recordat que de petit ell també va participar en aquesta trobada i que "potser va ser un dels motius pel qual avui estic vinculat a la sardana".

La mestra de Música de l'escola Tabor de Barcelona, Montserrat Rovira, ha inidcat que la sardana i el ball de bastons formen part del temari que s'estudia al centre a quart de Primària. Rovira ha assenyalat que per ensenyar el ball als alumnes, un monitor de la Confederació Sardanista va a l'escola i ensenya els passos als nens. A partir d'aleshores, ha afegit Rovira, és la mestra qui s'encarrega de perfeccionar-los.

En aquest sentit, Rovira ha dit que "és important mantenir les tradicions i l'escola és el lloc on les pots fer viure". Tot i que ha confessat que hi ha infants que "a vegades rondinen", al final "els acaba agradant".

De fet, la cançó 'Coti x Coti' ha "encantat" als alumnes: "Ha sigut fantàstic, a la que ha sortit el 'Coti x Coti' nosaltres l'hem practicat a l'escola", ha dit Rovira, que ha afegit que "ha suposat que els nens tinguin ganes de ballar sardanes".

Joana Coloma, alumna de l'escola Tabor de Barcelona, ha expressat que li agrada ballar sardanes, i que "quan t'acostumes a ballar-les, són fàcils". Coloma ha dit que malgrat que li van ensenyar a ballar-les a l'escola, de vegades fins i tot les practica a casa. Una altra alumna de l'escola, Maria Peix, ha afirmat que ballar sardanes a l'escola és "súper divertit". I en Lluc Galceran, també alumne de quart, ha explicat que es va animar a ballar sardanes per la cançó dels The Tyets.

Després de l'estrena de la nova versió del 'Coti x Coti', el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, ha pronosticat que aquesta nova peça portarà més joves als aplecs d'aquest estiu a ballar sardanes.

"Es tocarà en molts més llocs dels que pensem perquè serà la sardana de l'estiu. El jovent ho veurà i s'acostarà als aplecs i a les ballades", ha afegit. Tresserras ha aplaudit que hi hagi més joves interessats en aprendre a ballar sardanes.

El programa 'El País a l'Escola' és una campanya per treballar la sardana a l'aula de qualsevol curs de primària, i segons el ritme i la realitat de cada centre, en aquest cas a les escoles de les comarques barcelonines.

La cloenda d'El País a l'Escola, que se celebra anualment, inclou un galop d'entrada, la ballada de diferents sardanes i la presentació dels instruments de la cobla, on la mateixa cobla explica als escolars assistents les seves característiques, instrument en mà.

Anar al contingut