Pla general d'Oliver Marquès, guanyador de la segona edició de la 'SúperSardana de l'Any', rebent el guardó al Casal de l'Espluga de Francolí

La Supersardana de l'Any és "Porta-la amb tu", del nord-català Olivier Marquès

Ha estat escollida com la millor sardana entre les composicions guanyadores dels últims 16 anys

RedaccióActualitzat

La sardana d'Olivier Marquès "Porta-la amb tu" ha estat escollida la Supersardana de l'any en el concert final del concurs que s'ha fet aquest dissabte al Teatre Casal de l'Espluga de Francolí.

El compositor, emocionat, ha assegurat que no s'esperava guanyar el certamen i ha afirmat que per "un noi de la Catalunya Nord és una cosa inimaginable", segons ha recollit l'ACN.

L'obra guanyadora es va estrenar a Elna l'any 2016 i està dedicada a un sardanista del Nord de Catalunya, Alain Giro, que va morir aquell any a causa d'un càncer.

Marquès ha explicat que va compondre la peça en una nit, de forma espontània. "És la sardana més senzilla que he escrit per un company que va morir; sempre dic que és una mica màgica, perquè allí dalt hi ha alguna cosa que l'ajuda", ha explicat el músic.

Així sona la sardana guanyadora:

 

La Confederació Sardanista de Catalunya ha celebrat que el guanyador sigui procedent de la regió del Vallespir perquè, diu, ajuda a internacionalitzar la sardana.


La millor dels últims 16 anys

L'edició d'enguany ha estat especial, ja que la Supersardana s'ha triat entre les guanyadores dels últims 16 anys. I és que l'any de pandèmia ha fet que s'estrenessin poques creacions durant el 2020.

En l'acte s'ha recuperat la presència de públic i al teatre s'hi han pogut aplegar 500 persones. La votació, però, s'ha fet en línia; de fet, el concert també s'ha retransmès en streaming.

En l'acte, el Quartet Mèlt, la cobla Contemporània, la cobla de Reus Jove i el percussionista Jaume Yelo, han interpretat les vuit peces finalistes.


Temps difícils

El president de Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresseras, ha assenyalat que el món sardanista va a "mig gas" arran de la pandèmia.

"A partir del 24 d'aquest mes podrem oferir el 70% de l'aforament, és una bona oportunitat per tenir més gent als concerts, la pandèmia ha afectat el nostre públic perquè la mitjana d'edat és una mica més elevada", ha lamentat el sardanista.

"La principal lluita és que la gent surti de casa, volem que els carrers tornin a ser nostres per reivindicar la sardana com una dansa de carrer", ha dit.

L'any vinent, cita a Sabadell

La final de La Sardana de l'Any 2021 es farà a Sabadell, el mes de maig de l'any 2022. L'esdeveniment recuperarà el format tradicional, però amb la particularitat que hi competiran les poques sardanes estrenades l'any 2020 i les del 2021.

ARXIVAT A:
MúsicaCultura popular
Anar al contingut