Els presidents de les federacions autonòmiques i territorials s'han trobat de manera "urgent i extraordinària"
Els presidents de les federacions autonòmiques i territorials s'han trobat de manera "urgent i extraordinària" (EFE)

Rubiales, més acorralat: els òrgans territorials de la Federació li demanen que dimiteixi

Ho ha anunciat l'RFEF després de reunir-se per estudiar mesures sobre el seu màxim representant

RedaccióActualitzat

La Federació Espanyola de Futbol ha deixat Rubiales sol. Els òrgans territorials de l'RFEF li demanen ara que dimiteixi de manera immediata com a president, segons han publicat en un comunicat aquest vespre:

L'ens federatiu titlla "d'inacceptables" els comportaments de qui fins fa dos dies era el seu màxim representant durant la celebració del Mundial femení de futbol.

A més, assegura que instarà els òrgans corresponents "a una profunda i imminent reestructuració en càrrecs estratègics de la Federació" per donar pas a "una nova etapa de gestió en el futbol espanyol".

L'RFEF diu que mantindrà "la seva inversió i les polítiques d'igualtat per al desenvolupament del futbol femení".

D'altra banda, la comissió de presidents regionals ha anunciat el seu suport unànime al president interí, Pedro Rocha, perquè lideri, diuen, "una etapa en què el diàleg i la reconciliació amb totes les institucions del futbol siguin la línia a seguir".

En aquest sentit, encara és una incògnita el futur del seleccionador femení, Jorge Vilda, i el del masculí, Luis de la Fuente, a més d'altres integrants de l'RFEF que inicialment van aplaudir Rubiales quan va pronunciar el seu ja tristament famós discurs en què anunciava que no dimitiria.

També han exigit que es retiri la comunicació que s'ha fet amb la FIFA i la UEFA en què l'RFEF demana que s'impedeixi la participació dels equips espanyols en les competicions internacionals per ingerència governamental.

L'RFEF aprofita el comunicat per "felicitar efusivament" la selecció espanyola femenina de futbol pel seu triomf al Mundial. Valora "el significat i el llegat de l'èxit per a l'esport espanyol" i presenta la seva "admiració i agraïment a un grup de jugadores irrepetible".

Pel que fa a la candidatura a acollir el Mundial 2030, que ha quedat molt tocada per la polèmica, l'organisme es posa a disposició del CSD i de totes les institucions implicades per continuar treballant-hi.

Tot plegat, després que aquest dilluns s'hagin reunit els presidents de les federacions autonòmiques i territorials en una trobada "urgent i extraordinària" per l'impacte del cas Rubiales.

Luis Rubiales, durant la intervenció en què va anunciar que no dimitiria (EFE)
Luis Rubiales durant la intervenció en què va anunciar que no dimitiria (EFE)

De l'aplaudiment a la petició de dimissió

L'assemblea ha arribat dos dies després que la FIFA inhabilités Luis Rubiales pel seu petó forçat a Jennifer Hermoso i després que aquest dilluns al migdia la Fiscalia de l'Audiència Nacional anunciés que ja l'investiga per agressió sexual. I és que, segons informa la Fiscalia en un comunicat, s'han rebut diverses denúncies de ciutadans contra el president suspès de l'RFEF.

L'escenari aquest cop ha estat lleugerament diferent. En primer lloc, perquè no hi ha sigut Rubiales, i en segon lloc perquè part dels que inicialment el van aplaudir ara s'hi han posicionat en contra.

L'ONU, en suport de Jennifer Hermoso

L'espiral de la repercussió del cas Rubiales no s'acaba. Aquest dimarts ha estat l'ONU qui s'ha pronunciat. A través d'una piulada, Volker Turk, l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, ha demanat que el cas suposi un punt d'inflexió i ha expressat el seu suport a Jennifer Hermoso. Turk ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva per denunciar i fer front als abusos i el masclisme en el món de l'esport. 

També des de l'ONU, el portaveu de la Secretaria General de l'organisme, Stéphane Dujarric, ha afirmat que "hi ha un problema crític de sexisme que continua existint en el món de l'esport". I ha traslladat el desig de les Nacions Unides perquè les autoritats espanyoles abordin l'assumpte des del respecte pels drets de totes les dones esportistes.
 

En espera del TAE

Paral·lelament, el Tribunal de l'Arbitratge de l'Esport s'ha reunit aquest dilluns al matí, a demanda del govern espanyol, per activar el procés d'inhabilitació de Rubiales com a president de la Federació Espanyola de Futbol.

El TAE s'ha de pronunciar sobre la gravetat del cas i podria forçar la seva suspensió en les pròximes hores.


Expedient disciplinari de la FIFA

Per la seva banda, la FIFA manté la inhabilitació temporal a Luis Rubiales, de moment, per noranta dies.

A més, li prohibeix acostar-se a Jennifer Hermoso i al seu entorn. Ni ell personalment ni a través de tercers.

S'està a l'espera que altres procediments facin el seu curs, com ara l'expedient obert per la comissió disciplinària de la federació internacional.

En un primer moment, aquesta comissió de la FIFA va considerar que els actes de Rubiales podien suposar una violació del codi disciplinari de l'entitat.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
EsportsViolència masclistaMasclisme Agressió sexualMundial FemeníLuis Rubiales
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut