Madrid

La reforma del Codi Penal preveurà penes de presó per als conductors temeraris

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l'avantprojecte de reforma del Codi Penal que preveu un enduriment de les penes per a conductors temeraris i reforça la lluita contra el crim organitzat i els delictes econòmics. A més, el text preveu crear quatre figures delictives que podran ser castigades més durament. Són l'assetjament laboral, l'actuació dels "hackers" contra els sistemes informàtics, la falsificació de targetes i les conductes que atempten contra la seguretat al trànsit. Tot plegat servirà, segons la vicepresidenta del govern, per adequar la legislació a les noves formes de delinqüència.

Actualitzat
El govern espanyol ha aprovat que la conducció temerària sigui considerada un delicte. Es castigarà penalment el risc que suposa aquest tipus de conducció sense que s'hagi hagut de provocar cap accident. I concretament en dos aspectes: excés de velocitat i excés d'alcohol, els conductors enxampats podrien anar a la presó. Serà si se supera en 70 quilòmetres la velocitat permesa en carreteres, autopistes i autovies. Per tant, anar a més de 190 comportarà el risc d'anar a la presó i la sanció administrativa vigent. En vies urbanes el límit estarà en 90 quilòmetres per hora.

La pena de presó també afectarà els que, en un control d'alcoholèmia, donin una taxa d'alcohol superior a 1,2 grams per litre de sang. Entre 0,5 i 1,2 continuarà sent una falta administrativa, castigada amb la multa i la retirada de punts que corresponguin.

L'enduriment del Codi Penal també afecta els qui condueixin sense carnet, per no tenir-lo o perquè l'hi han retirat. Serà un nou delicte, i també les imprudències. El govern ha decidit no concedir cap indult als conductors condemnats.

D'altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat canvis per lluitar contra el crim organitzat, com en el cas de l'assalt a xalets. Es tractaria de poder aplicar als seus autors el delicte d'associació il·lícita, castigat amb penes de quatre anys de presó. Fins ara només s'aplicava, en el seu grau superior, als delictes de terrorisme.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut