La nova tarifa elèctrica també canvia els hàbits de les empreses per ser més eficients

L'increment de la factura de la llum no posa en perill la viabilitat de les empreses, però sí que les obliga a repensar-se

Esther OrtegaActualitzat

La nova tarifa elèctrica que ha entrat en vigor aquest mes de juny farà que moltes empreses vegin incrementada la seva factura de la llum. Un sobrecost que no ha de posar en perill la seva viabilitat, però sí que les obligarà a replantejar-se com poden ser més eficients.

"És evident que les pimes no poden adaptar el seu horari a les tarifes perquè el seu horari va com va i a partir d'aquí haurem de començar a pensar en altres accions", apunta Joan Vila, enginyer industrial i president de la comissió d'energia de Pimec.

 

Diversos comptadors en un bloc de pisos de Barcelona
Diversos comptadors en un bloc de pisos de Barcelona (Reuters)

 

Les empreses també s'apunten a l'autoconsum

Una d'aquestes opcions passa per l'autoconsum: instal·lar plaques solars per produir part de l'energia que necessiten. És el que van fer a la Serradora Boix. Fa molts anys que ja feien servir només energia neta a través del seu distribuïdor, però volien fer un pas més enllà i produir també la seva energia. Des de fa uns mesos tenen a la teulada una instal·lació fotovoltaica capaç de produir 250 kW.

La idea original era més ambiciosa, però la pandèmia els va obligar a dimensionar el projecte. La potència instal·lada serveix per cobrir tots aquells processos productius que demanden energia encara que la fàbrica estigui tancada per vacances o cap de setmana. Per exemple, els processos per assecar la fusta, que treballen les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

"Aquesta demanda d'energia és la que podem cobrir amb les plaques. Això ens permet tenir-les treballant al 100% i consumir el 100% de l'energia que som capaços de generar", explica el director general de la serradora, Carles Martí.

 

Plaques solars al terrat de l'Hospital de Mollet del Vallès (ACN / Albert Segura Lorrio)

 

Un impuls per al sector fotovoltaic

L'aplicació de les noves tarifes "fa que la rendibilitat de les plaques sigui encara més alta; no hem fet el càlcul encara, però és cert que l'increment de tarifa, i a més de dia, segurament amb la placa serà molt més ràpida l'amortització", assegura Martí.

Entre un 5 i un 10%, diuen des del sector, que no para de créixer i que ja anticipa un boom per als pròxims anys. És el pronòstic que fa Roger Fernàndez, director d'operacions de SolarProfit:

"Sí que és cert que el que no tingui instal·lació li pujarà la part variable, i això sempre fa que la gent es pregunti què pot fer per reduir aquest augment. I sí que ens estem trobant amb empreses que truquen i ens pregunten com pot afectar-los i quin impacte pot tenir si es posa la instal·lació fotovoltaica."

La Covid, però, ha afectat els comptes de resultats de moltes empreses, que encara estan refent-se dels estralls de la pandèmia i que es troben amb poc múscul financer per invertir-hi.

"En aquelles indústries que estiguin fortes financerament hi haurà un boom d'instal·lació de plaques fotovoltaiques; aquelles que els hagi penalitzat molt segurament invertiran els seus diners en els seus negocis principals, i ens fa por que això perjudiqui la seva competitivitat a mitjà i llarg termini", pronostica Josep Graell, cofundador del Grupo Trébol Energía.

 

El problema, trobar finançament

Però les empreses encara tenen un escull més per salvar: el finançament. Aquest és, des de fa temps, el cavall de batalla de Joan Vila, que assegura que és l'assignatura pendent: "El sistema econòmic hauria de permetre finançar tot això a 10 anys com a mínim perquè les renovables necessiten finançaments de llars i pretendre que la gent faci això amb finançaments a 10 anys no hi arribarem".

Apunta que calen solucions imaginatives, com les que s'han vist arran de la pandèmia, que també podrien aplicar-se ara per ajudar les empreses a finançar aquestes inversions. "La solució dels ICO ja és una solució, és a dir, que a partir d'uns anys, la garantia del crèdit sigui parcialment pública pot ser una solució", diu.

Des de Solar Profit, però, asseguren que els bancs estan canviant i que "si el número màgic fins fa poc eren 5 anys, ara la majoria de bancs ja ofereixen finançament a 10 anys".

 

Una persona canvia una bombeta
Una persona canvia una bombeta (Europa Press / Jesús Hellín)

 

Gastar menys per consumir el mateix

Ara bé, més enllà de la inversió en una instal·lació fotovoltaica, els consultors energètics recorden que hi ha moltes altres mesures que també poden ajudar les empreses a millorar la seva eficiència. Graells posa com a exemple "millorar el funcionament dels equips, dels motors... Hi ha molta indústria que no està ben optimitzada i pot reduir els consums mitjançant mesures d'eficiència energètica".

I, per descomptat, optimitzar la potència contractada i revisar amb lupa els contractes energètics que tenen.

 

El gran perill, el preu majorista de la llum

Però més enllà del canvi de tarifa i l'increment que suposa per a les empreses, són els preus majoristes de rècord el que veritablement acabarà tenint un impacte en la factura.

Ho té clar Vila, que diu que "els peatges no significaran un perill, seran un sobrecost del 3%, no hauria de fer caure cap pime. És més important la pujada que hi haurà de preu de l'electricitat. I això, en un període en què ja tenim moltes pimes amb la supervivència afectada per la pandèmia, pot ser una estocada final".

Les previsions sobre la futura evolució dels preus majoristes de la llum no conviden a l'optimisme i obliguen les empreses, tant sí com no, a ser més eficients.

ARXIVAT A:
ConsumEnergiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut