Arriba la nova tarifa de la llum: com m'afecta? Com puc pagar menys?

Al cap del dia utilitzem desenes d'electrodomèstics a casa com la rentadora, la secadora o el rentavaixelles, però a partir de l'1 de juny fer-los servir a una hora o a una altra tindrà efectes a la factura

Esther OrtegaActualitzat

Aquest 1 de juny entra en vigor la nova tarifa de la llum. Atenció a aquestes sigles, 2.0TD, perquè així es com es dirà la nova tarifa per a tots els clients domèstics i petits negocis que tinguin contractada una potència inferior als 15 kW.

La nova tarifa està cridada a  modificar els nostres patrons de consum. Ens obligarà a mirar el rellotge abans de posar la rentadora, perquè de fer-ho a una hora o a una altra el preu podrà més que doblar-se.  

Però, atenció, tot i que el canvi és substancial, només afecta una part de la factura, la part regulada: els peatges i càrrecs. Els peatges serveixen per pagar el transport i la distribució de l'electricitat fins a casa, i els càrrecs serveixen per pagar altres conceptes inclosos a la factura com les primes a les renovables, o el dèficit de tarifa, etc.

Però quant pesen aquests peatges i càrrecs a la nostra factura? Doncs aproximadament suposen el 40% de tot allò que paguem a final de mes.

Com serà la nova distribució d'aquests càrrecs i peatges?

Amb la nova tarifa continuarem pagant aquests peatges i càrrecs en funció del terme d'energia, allò que consumim i que per tant varia mes a mes; i en funció del terme de potència, la part fixa de la factura, allò que paguem per estar connectats a la xarxa independentment del que consumim.

La diferència, però, radica en què, tot i que continuarem pagant més en funció de la potència contractada (un 55%), es potencia la part variable (que passa del 40% al 45%), on també pagarem més o menys en funció de l'hora en què consumim.

L'objectiu de tot plegat és fer els consumidors més conscients de la necessitat d'aplicar mesures d'estalvi energètic i sobretot desplaçar el seu consum fora de les hores punta, per evitar haver de fer noves inversions a la xarxa que encaririen més la factura. 

"Què passa ara? Com que no estem incentivats a equilibrar consums, tothom consumeix a les mateixes hores, al vespre quan arribem a casa o al migdia. Això implica que les xarxes s'hagin de sobredimensionar només per a aquestes hores i això té un cost per al sistema", explica Josep Graell, cofundador de Grupo Trébol Energía.

A més, davant un escenari cada cop més gran d'electrificació, amb la implantació del cotxe elèctric, per exemple, la necessitat de no tensionar les xarxes encara pren més importància. "D'aquesta manera el sistema actual amb la infraestructura que ja tenim ara serà capaç de donar més resposta al vehicle elèctric i sense fer inversions que repercutirien en increment", conclou Pep Sala, conseller de la CNMC.


Però com m'afecten les noves tarifes?

Si ja tenies una tarifa amb discriminació horària (és a dir, pagaves la llum a preus diferents en funció del moment del dia, més cara al migdia i a la tarda, i més barata a la nit i al matí)  la nova tarifa et resultarà familiar. Ara tothom tindrà discriminació horària.

Hi haurà tres períodes d'energia, això vol dir que el dia es dividirà en tres franges: punta, plana i vall. Els peatges i càrrecs que pagarem a cada franja seran diferents, i l'efecte immediat serà que posar la rentadora a l'hora punta serà més car que a l'hora vall.

Aquesta serà la distribució:

  • Hores punta, les més cares. S'aplicaran els dies laborables de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00
  • Hores planes, més barates. S'aplicaran els dies laborables de 8.00 a 10.00, de 14.00 a 18.00 i de 22.00 a 00.00
  • Hores vall, les més barates. S'aplicaran els dies laborables des de les 00.00 fins a les 8.00 i també tots els caps de setmana i festius.
     
 

La discriminació horària també afectarà la potència, allò que paguem per estar connectats a la xarxa i disposar quan vulguem de l'energia que necessitem sense talls de subministrament. Fins ara només podíem tenir una potència i per aquesta pagàvem el mateix durant tot el dia. Amb la nova tarifa podem contractar dues potències diferents, amb preus també diferents.

De fet, de forma automàtica, al juny ja tindrem dos períodes contractats tot i que, fins que no diguem el contrari, de la mateixa potència.

El primer període anirà de dilluns a divendres de les 8.00 del matí fins a les 00.00 de la matinada i el segon període s'aplicarà els laborables des de les 00.00 de la matinada fins a les 8 del matí i també els caps de setmana i els festius.

 

Aquesta opció és molt útil, per exemple, per a aquells que disposen d'un cotxe elèctric o calefacció per acumuladors. Aquests clients havien de contractar una potència molt elevada tot i que només la necessitessin en el moment que carregaven el vehicle o bé a la nit, quan es carreguen les reserves de calor. Per tant, per una necessitat d'unes hores pagaven un excés de potència que no necessitaven durant la resta del dia.

Ara podran contractar aquesta potència elevada a la nit, en el període vall, quan serà més barata i carregar el cotxe llavors, i tenir una menor potència la resta del dia, -hora punta- quan costarà més i no en necessiten tanta.


Però llavors pagaré més o menys?

Per a la majoria de consumidors, si mantenen els mateixos hàbits de consum, la nova tarifa no suposarà una rebaixa important. De fet, per a molts fins i tot es traduirà en un increment de preu. Algunes consultores ja han fet els primers càlculs i això és el que se'n desprèn.

Per exemple, la consultora Trébol ha fet el càlcul per a un consumidor domèstic mitjà i estima que el canvi de tarifa li comportarà un estalvi d'entre un i dos euros mensuals. Ara bé, aquells clients, amb la mateixa potència i consum anual que tenien una tarifa amb discriminació horària, no els surt tan bé i veuran incrementada la seva factura en quatre o cinc euros mensuals, uns 60 al cap de l'any.

I per què aquesta diferència? Perquè els que tenien discriminació horària concentraven el seu consum a la nit i al matí, quan per a ells l'energia era més barata, ara, però, bona part de les hores més cares es concentren al matí. Com apunta Josep Graell:

"Això penalitza una mica els que havien sigut una mica eficients, però segurament també seran els que més ràpidament s'adaptaran a aquests nous períodes, donant-los més estalvi potencial del que tenien fins ara."

L'OCU, en les seves estimacions, només preveu un estalvi per als consumidors domèstics de "cinc euros anuals" i el seu portaveu, Enrique García, denuncia, que "els consumidors que fins ara tenien la tarifa més barata, la de discriminació horària, tindran un augment anual de 57 euros".

Remarquen, però, que l'impacte dependrà molt de cada llar, de quina distribució del consum faci i de com estigui de disposat a canviar els seus hàbits.


Em compensarà llavors estar pendent del rellotge per posar la rentadora?

La resposta és sí, et compensarà. Podem aconseguir rebaixes significatives en la nostra factura si modifiquem els nostres hàbits de consum. El cap de setmana serà quan menys pagarem. Per tant, traslladar les rentadores i assecadores als dissabtes o diumenges rebaixarà la factura. A més, l'estalvi en aquest cas serà doble, no només pagarem menys peatges i càrrecs sinó que també pagarem menys per la matèria prima  –en aquest cas la llum- ja que el cap de setmana amb menys demanda també acostuma a ser més barata, com explica Pep Salas, conseller de la CNMC:

"Fins ara, un canvi de posar la rentadora a una hora o una altra  tenia un impacte molt petit a la factura i, per tant, un ho percebia com que no valia la pena; ara serà diferent, si modifiquem el moment en què consumim, podrem estalviar de manera significativa."

La consultora energètica Trébol Energía hi posa números: "Posar la rentadora tot l'any a les hores barates ens permetrà només amb aquesta mesura un estalvi d'entre 40 i 50 euros anuals, si això ho extrapolem a tots els electrodomèstics del nostre ús diari, realment ens permet estalviar molt sent molt eficients". Estimen que l'estalvi podria arribar als 100 o 150 euros l'any, però, és clar, tot depèn de la nostra capacitat de traslladar el consum a les hores vall.  

Hi haurà electrodomèstics que farem servir a diari, per exemple, el rentavaixelles. Posar-ho a partir de les deu de la nit serà més econòmic que a les nou. I si no en volem estar pendents, programar els electrodomèstics perquè comencin a funcionar a les hores vall pot ser una bona opció.

De fet, això és el que es busca amb aquesta nova tarifa de la llum, desplaçar el consum a les hores de menor demanda i aplanar la corba de preus. En definitiva, es premia els clients que en facin un ús més responsable.

Una altra manera d'estalviar és ajustar la potència, i contractar estrictament la que necessito, sobretot la del període 1 (la que va de 8 del matí a 12 de la nit els dies laborables). Els experts diuen que si els ploms es disparen menys de dos cops l'any és probable que tingui una potència contractada per sobre de la que necessito.


Jo estic al mercat lliure, a mi també m'afecta?

Sí, afecta a tot el que tingui un contracte amb una comercialitzadora elèctrica. Tant si és una que opera al mercat regulat com al mercat lliure.

El que canvia amb la nova tarifa són els peatges i càrrecs que paguem tots els clients a través de la factura de la llum. I això, encara que a la factura s'especifiqui d'una manera més o menys clara, ho paguen tots els clients sense diferència. Si estàs al mercat regulat, la nova tarifa es reflectirà a la factura des del primer dia;  si estàs al mercat lliure, probablement hagis rebut ja una carta de la teva comercialitzadora informant-te de canvis al contracte.

I és que encara que hagis pactat un preu fix per kw/h per tot un any, el més habitual és que al teu contracte hi hagi una clàusula que reculli la possibilitat per a la comercialitzadora de traslladar al client els possibles canvis que hi puguin haver en la part regulada de la factura. I, precisament, amb la nova tarifa de la llum el que es modifica és la part regulada. 

Ara bé, la diversitat d'oferta al mercat lliure farà que depenent de l'oferta aquesta nova tarifa es traslladi de forma més o menys directa als clients. Molts passaran també a pagar la llum a preus diferents segons l'hora però aquells per exemple que tinguin una tarifa plana, potser no tindran l'al·licient de modificar el seus patrons de consum, perquè pagaran el mateix cada mes. Ara bé la seva comercialitzadora sí que haurà de pagar diferents càrrecs i peatges en funció de a quines hores posi el forn o la rentadora. I aquí adverteix l'OCU:

"Compte, que encara que el consumidor no se n'adoni, potser està consumint en aquests trams diferents, i aquest benefici de consumir a l'hora vall no ho veu reflectit a la seva factura i és la comercialitzadora la que finalment veu reduïts aquells peatges", i la que per tant capitalitza aquell estalvi.

Enrique García de l'OCU, adverteix que "això ja ha passat. Ara mateix en la tarifa actual hi ha consumidors que estan en discriminació horària i no ho saben i aquest benefici en els peatges se'ls emporta la comercialitzadora".

És un moment, per tant, per analitzar amb detall el nostre consum i estudiar les ofertes del mercat per saber quina és la que millor s'adequa al nostre estil de vida i la que més ens permet estalviar.

"És important –recorda Graell- saber què vols fer tu, si tu et vols despreocupar, segurament són opcions bones les tarifes planes on no t'hagis de preocupar quan consumeixes , però si tu realment vols optimitzar el teu consum, és bo que et repercuteixi segons les hores els preus reals, perquè així realment l'estalvi se't traspassarà a tu".

En aquest sentit, Pep Salas, recorda que la "CNMC té a la seva web un comparador que permet, posant les teves dades, accedir a tot el ventall (d'ofertes) sense cap tipus d'interès de totes les comercialitzadores que potencialment et donarien aquell teu servei al millor preu. Les ordena de barata a cara".

Una eina, reconeix, que fins ara tenia un servei limitat, però que cada vegada prendrà més importància.

 

I amb aquesta nova tarifa seguirem veient pics de preus com va passar amb el temporal Filomena?

Males notícies, aquesta reforma de la llum no evitarà la volatilitat en el preu de la llum. Els que estiguin al mercat regulat, continuaran pagant la llum a un preu diferent cada hora, patiran per tant pujades com la darrera viscuda al gener, però també es beneficiaran de les baixades, en canvi, els que estan al mercat lliure, acostumen a pactar amb la seva comercialitzadora un preu fix per a tot l'any.

Aquesta nova tarifa elèctrica només afecta la part regulada de la factura, la que fa referència als peatges i càrrecs, que suposen el 40% del rebut de la llum, la resta, la part d'impostos i la part que paguem pel que costa l'energia queda igual.

A grans trets,  els diners que paguem a la factura de la llum es distribueixen en tres grans conceptes:  

  1. L'electricitat que consumim. Suposa un 29% de tot el que paguem. La nova tarifa no modificarà la manera en què es fixa el preu de l'electricitat als mercats majoristes. Un sistema que va ser fortament qüestionat arran del temporal Filomena quan els preus van marcar màxims històrics per caure als pocs dies a menys de la meitat. Així doncs, els preus als mercats majoristes continuaran fixant-se de la mateixa manera, de forma diària, i per cada hora. L'oferta, la demanda, la quantitat d'energies renovables, el preu del CO2, o del gas, continuaran influint en el preu final que paguem per l'energia. 
     
  2. La part regulada. Suposa un 51% de tot el que paguem. Aquí trobem els peatges –fixats per la CNMC- i que serveixen per pagar bàsicament el transport i la distribució de l'electricitat des del punt d'origen fins a casa del client; i els càrrecs –fixats pel ministeri- on s'inclouen els costos del règim especial de les energies renovables –les anomenades "primes", el dèficit de tarifa, la compensació de la generació extrapeninsular, la manera de compensar el sobrecost que té produir electricitat a les illes Canàries-, o els costos associats a la indústria nuclear com el tractament de residus.
     
  3. Els impostos, suposen un 20% de tot el que paguem. Inclouen l'impost del 5% sobre el consum i l'IVA del 21% sobre l'impost total de la factura.


I la factura... l'entendré amb tants canvis?

La factura canviarà també a partir de l'1 de juny, d'entrada només tindrà dos fulls, però alguns apartats es compliquen. "La factura tindrà més rengleres, explica Pep Salas, conseller de la CNMC, tindrà més conceptes". I és que a partir del juny tindrem dues potències, ara només una, i tres períodes d'energia, i tot això ha de quedar reflectit a la factura. "Des d'aquest punt de vista, ho podrem percebre com que serà més difícil d'entendre, però, vaja, és més difícil d'entendre perquè et dona més informació. El repte –afegeix-, serà si la comercialitzadora a part dels requisits mínims legals que li obliga el BOE, decideix donar un nivell d'informació mes desgranada al consumidor".  

El BOE determina com haurà de ser el nou model de factura per a aquells que estiguin al mercat regulat. Ara bé, moltes de les novetats en la factura també seran d'obligat compliment per a les comercialitzadores del mercat lliure.

ARXIVAT A:
EnergiaConsumEconomia de butxacaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut