Cotxes circulant per la ronda de Dalt de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

La multen dues vegades per circular per la ZBE quan el cotxe anava sobre una grua

Per arreglar aquests errors, encara que siguin clars, és el ciutadà que ha de fer l'esforç per demostrar-ho davant l'administració

Actualitzat

Una ciutadana de Barcelona, propietària de dos cotxes afectats per la normativa sobre baixes emissions a la ciutat, ha estat multada en dues ocasions. En totes dues ocasions, però, els vehicles eren transportats sobre una grua.

En poc menys d'un any, Montserrat Ribas Duch va donar de baixa dos cotxes vells que, segons l'ordenança de Barcelona, no podien circular. I precisament la van multar per circular... sobre una grua.

En el primer cas, va ser quan va fer portar un dels vehicles al mecànic amb una grua. I en l'altre cas, un temps després, la grua portava el cotxe a desballestar. 

Les dues multes que ha rebut pels cotxes que "circulaven" sobre una grua (CCMA)

A les fotos que va rebre juntament amb la multa, "es veu perfectament que van sobre una cosa", diu indignada la Montserrat Ribas. "A més, la matrícula de la grua està ratllada", afegeix.

"Sento ràbia i impotència perquè em sento maltractada pel sistema. Si pagues impostos i tot plegat... aquí has de fer l'esforç de demostrar que has fet bé les coses."

L'Ajuntament ha reconegut l'error per una de les multes que Ribas ha recorregut, mentre que l'altra encara la té pendent.

El ciutadà ha de demostrar l'error

Aquesta ciutadana va exposar el seu cas al programa "Els matins" de TV3, que va convidar l'advocat Sergi Chimenos, professor de dret processal i administratiu, que va admetre: "Veig difícil que es canviï el sistema".

El procediment administratiu no contempla excepcions i, tot i que és un error clar, és el ciutadà qui ha de demostrar-ho.

"És evident que es tracta d'un error. Potser no estem en peu d'igualtat com a ciutadans, però hi ha una manera de fer notar l'error. El sistema reconeix l'error i retira la multa."  

"A vegades --reconeix Chimenos-- tens la sensació que l'administració és coneixedora de la circumstància", però també que "el sistema funciona mecànicament", cosa que fa difícil que un cop engegat el procés es pugui aturar. Tampoc veu factible que l'administració revisi les multes d'ofici: "N'hi ha tal quantitat, que és gairebé impossible". 

A la foto que acompanya la multa es veu la matrícula de la grua esborrada i la del vehicle que porta, no (CCMA)

Una solució, sobre la qual l'Ajuntament diu que està treballant amb les empreses de grues, és que quan es porti un vehicle se li tapi la matrícula. Això també evitaria altres errors, com carregar infraccions que cometi la grua al vehicle transportat.

Aquí podeu veure la intervenció completa al programa "Els matins" de TV3:

 

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va considerar nul·la l'ordenança que regula les zones de baixes emissions (ZBE) a Barcelona el 21 de març passat. De moment, mentre el Tribunal Suprem no accepti a tràmit els recursos de cassació que han anunciat que presentaran l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, no es podrà suspendre l'aplicació i, per ara, la normativa continua vigent.

 

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaTrànsit
Anar al contingut