Producció de mascaretes en una fàbrica a Hong Kong
Producció de mascaretes en una fàbrica a Hong Kong (Reuters/Beh Lih Yi)

La mascareta a l'exterior s'haurà de dur només en actes multitudinaris a partir de dijous

En aglomeracions al carrer serà una recomanació; l'altra novetat és que els esdeveniments esportius amplien l'aforament: 75% a l'interior i 85% a l'aire lliure

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana es deixaran de banda mesures contra la covid que fan evident la desescalada en les restriccions. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat que dijous es posarà fi a les mascaretes a l'exterior. La mesura ha estat aprovada aquest dilluns, en el marc del Consell Interterritorial extraordinari i es debatrà aquest dimarts al Consell de Ministres.

El protector facial seguirà sent obligatori en interiors. A fora, també s'haurà de dur en esdeveniments multitudinaris, quan no es pugui mantenir un metre i mig de distància. Serà una recomanació en el cas d'aglomeracions en un context urbà.

Catalunya, Madrid i Andalusia ja feia dies que havien demanat que s'eliminessin les mascaretes a l'aire lliure, una mesura que es va tornar a implantar just abans de Nadal, el 24 de desembre.

A més, al Consell Interterritorial extraordinari s'ha consensuat també que s'amplia l'aforament dels esdeveniments esportius. A l'interior, es podrà omplir el 75% del recinte i es podrà arribar al 85% a l'exterior.

El ministeri també ha explicat que està fent gestions davant la Comissió Europea per tal que es reconeguin els antígens en els certificats de recuperació i que els voluntaris de la vacuna catalana que desenvolupa Hipra tinguin un certificat de vacunació vàlid a la UE. 
 

Menys testos a les escoles i reobertura de l'oci nocturn

A les escoles i instituts aquest dilluns es deixen de fer testos als contactes dels positius i només es mantindran per al professorat i per a l'alumnat de centres d'educació especial.

Pel que fa l'oci nocturn, la nit de dijous a divendres les discoteques i els bars musicals tornaran a obrir les portes, després que tanquessin abans de Nadal. No hi haurà limitacions d'aforament i no farà falta el certificat covid per accedir-hi.

Les autoritats justifiquen l'alleugeriment de mesures per l'alta xifra de contagis d'aquesta sisena onada amb la variant òmicron. Ara, la transmissió ha baixat en picat. La majoria d'indicadors milloren senzillament per les taxes de vacunació i perquè molta gent ja ha passat la malaltia.
 

La meitat de positius que fa dues setmanes

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut, en els últims set dies s'hagin diagnosticat 108.029 casos de covid, la meitat que fa 15 dies. Cada setmana, moren per covid a Catalunya 223 persones, una mitjana de 32 defuncions cada dia.

Hi ha 2.816 persones ingressades per covid als hospitals, 69 més que ahir, de les quals 394, sis menys, estan greus a les UCI. 

La velocitat de propagació (Rt) del coronavirus ha caigut a Catalunya fins al 0,63, que és la més baixa en els dos anys de pandèmia, i ha superat el 0,64 que es va registrar el 29 d'abril del 2020, després del confinament estricte de la primera onada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ÒmicronCertificat Covid
Anar al contingut