Ja no es faran tests d'antígens als contactes estrets en escoles i instituts

A partir de dilluns, el cribratge només es mantindrà per als alumnes d'educació especial i docents

Juli Rodés AlmerActualitzat

Adeu als testos d'antígens a les escoles. A partir de dilluns, quan un nen o una nena siguin positius, la resta de companys considerats contactes estrets no s'hauran de fer cap test d'antígens.

Ho ha anunciat aquest matí la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la roda de premsa de seguiment de la pandèmia i de la situació assistencial.

Cabezas ha argumentat que, amb les dades pandèmiques actuals i la tendència a la baixa que mostren, "i amb la idea clara que la situació està més controlada, plantegem eliminar aquest programa de cribratge i deixar-lo per a l'educació especial i el professorat".

Una mesura fet pública l'endemà que el govern anunciés la voluntat de suprimir les quarantenes per als alumnes contactes estrets de positius abans que acabi febrer. 

Cabezas ha recordat que els cribratges es van començar a fer a l'estiu, en el lleure educatiu: van ser 36.000, amb una positivitat de l'1%.


Al gener, més de 440.000 antígens

Amb l'inici de curs, els tests es van mantenir per als alumnes de 12 anys o més. I arran de la sisena onada, quan "va augmentar moltíssim el nombre de casos", el programa de cribratge va ampliar-se a l'educació infantil i primària.

Durant el mes de gener, en aplicació d'aquest programa, les farmàcies han fet més de 441.000 testos d'antígens, amb una positivitat del 7,4%.

S'observa, però, --ha afegit Cabezas-- que entre els infants de 6 anys o més la positivat ha anat baixant a partir que també ho ha fet la incidència.

És aquest descens el que els ha fet adoptar la decisió de deixar de fer testos de manera generalitzada.

Salut no generarà receptes per fer antígens a les farmàcies als alumnes contactes d'un positiu (ACN/Carola López)

A partir de dilluns, doncs, la recepta per fer-se un test d'antígens ja no apareixerà de manera generalitzada a l'aplicatiu La meva salut dels nens i nenes companys del grup bombolla d'un cas positiu.

Només es mantindrà per a casos concrets en què calgui fer un test per motius mèdics. En aquests supòsits es mantindrà el CAP com a lloc on fer la prova als alumnes d'educació infantil i les farmàcies adherides per als de primària.

Cabezas ha aclarit que, fins dilluns, les persones que tinguin una recepta generada poden anar a fer-se el test.


Una "capa addicional" per als docents

Cabezas ha explicat que es manté la possibilitat de fer-se testos per al professorat, perquè es tracta d'"un col·lectiu que és especialment necessari per garantir la presencialitat a les aules" dins del qual hi ha diversitat d'edats i, per tant, hi pot haver persones amb un risc "una mica més gran".

Ha parlat d'una "capa addicional" de protecció que ha recordat, però, que és un oferiment, que no és obligatori. Com fins ara, els TAR als docents es faran a les farmàcies adherides, a les quals la secretària de Salut Pública ha volgut agrair la col·laboració.


Les mascaretes, "molt importants" als interiors

Preguntada sobre l'obligatorietat de la mascareta a l'aire lliure, Cabezas ha explicat que no és a l'ordre del dia de la comissió interterritorial d'aquesta tarda i ha valorat que "serà difícil que es canviï immediatament", perquè s'acaba d'aprovar el decret que la fa obligatòria.

Mentre estava en marxa la roda de premsa, però, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha afegit a la petició que ja havien fet diverses comunitats i ha confirmat que Catalunya també demanarà la fi de l'obligatorietat de la mascareta en exteriors.

Cabezas, en qualsevol cas, ha volgut remarcar que les mascaretes "als interiors són molt importants, amb aquesta variant tan transmissible".

A l'exterior, en canvi, i en la mateixa línia que Argimon, la secretària de Salut Pública ha valorat que les mascaretes tenen una efectivitat "molt menor".


La importància de la vacunació

Cabezas ha volgut remarcar una vegada més la protecció que aporten les vacunes.

Ha explicat que les persones no vacunades de 12 a 50 anys tenen 2,3 vegades més possibilitats de necessitar hospitalització i 4 vegades més possibilitats d'ingressar a l'UCI.

 

En les persones d'entre 51 i 70 anys aquest risc puja a 3,6 vegades per als ingressos i 8,7 vegades per a les UCI.

I les més grans de 70 anys tenen 5,4 vegades més probabilitats de ser hospitalitzades i 11,3 vegades d'ingressar a l'UCI.


Petició dels pediatres

La fi dels tests massius és una de les mesures que aquesta setmana havia demanat la Societat Catalana de Pediatria, juntament amb l'eliminació de les quarantenes.

Encara quedaran vigents a les escoles i instituts dues mesures que els pediatres també han defensat que cal suprimir progressivament: les mascaretes a les aules i l'organització en grups bombolla.


Baixada de contagis i ingressos

Les dades publicades aquest dimecres pel Departament de Salut continuen mostrant una tendència a la baixa dels contagis i de les hospitalitzacions.

Per segon dia consecutiu, la xifra setmanal de contagis confirmats amb TAR o PCR és inferior als 200.000.

Així, del 23 al 29 de gener de contagis n'hi va haver 176.653; una xifra semblant a la registrada fa quinze dies, el 9 de gener. Una setmana abans, 256.386.

Aquest dimecres, la xifra acumulada de contagis confirmats des de l'inici de la pandèmia ha arribat als 2.224.455 casos, una dada equivalent a més del 28% de la població.

També han baixat per segon dia els ingressats per covid, que tornen a ser menys de 3.000.

Hi ha 2.946 persones hospitalitzades a causa de la pandèmia, 64 menys que 24 hores abans.

 

I continua el descens de pacients crítics; 452 just una setmana després de baixar del mig miler.

 

L'indicador en caiguda lliure és el risc de rebrot, que és de 4.080 punts. Dimecres passat se'n van notificar 6.741.

 

La velocitat de contagi és una Rt de 0,75 i encadena quatre dies per sota de l'1, el llindar que en superar-se indica expansió dels contagis.

 

Fins i tot les defuncions, aquest dimecres, sembla que comencen a baixar.

L'últim dia amb les dades consolidades, dissabte 29, Salut va notificar que van morir 27 persones; una xifra que podria augmentar si hi hagués una notificació tardana, però inferior a les 32, 44 i 51 morts diàries ocorregudes, respectivament, divendres, dijous i dimecres de la setmana passada.

 

Pel que fa a la xifra setmanal de defuncions, entre el 23 i el 29 de gener n'hi va haver 290, quatre menys que entre el 22 i el 28 del mateix mes.

En total, des de l'inici de la pandèmia han mort per covid 25.765 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut