Onze dies seguits de millora de les dades de covid: "Al virus li costa trobar a qui infectar"

L'alta xifra de contagis en aquesta sisena onada per la variant òmicron ha fet que ara baixi la transmissió i millorin la majoria d'indicadors perquè molta gent ja ha passat la malaltia

Actualitzat

A les portes d'una setmana en què es retirarà la mascareta als exteriors, es deixaran de fer testos als grups escolars i reobrirà l'oci nocturn, els principals indicadors covid continuen a la baixa. I ja van onze dies seguits.

Segons les dades de Salut d'aquest diumenge, la velocitat de transmissió del virus ha tornat a baixar i s'ha situat en el 0,65. Això vol dir que cada 100 contagiats ja només n'infecten 65. La xifra s'apropa als nivells més baixos de tota la pandèmia. El ritme de contagis diaris és ara 3 vegades menor que fa dues setmanes.

 

El risc de rebrot també baixa de cop 300 punts, i ara se situa en els 2.780 que, tot i la baixada, segueix sent una xifra molt alta.

Hi ha, però, un repunt de 47 malalts de covid als hospitals. A les UCI hi ha 400 pacients crítics, 10 menys que el dia anterior.

Tot i això, aquesta sisena onada s'han contagiat tantes persones que la incidència continua sent alta. L'última setmana s'han registrat entre 13.0000 i 20.000 positius cada dia. L'última dada oficial és de dimecres passat, quan es van detectar 14.281 nous infectats.

 

En aquest sentit, l'investigador del grup de recerca de biologia computacional de la UPC i del grup BIOCOMSC, Enric Álvarez, explica aquesta davallada de la velocitat de transmissió perquè, amb tants contagis com hi ha hagut, el virus ja no troba gent per infectar.

"L'epidèmia no només fa un pic, sinó que en aquests entorns on hi ha moltíssima infecció baixa molt ràpid perquè realment no pot trobar persones noves a qui infectar. I això és el que està passant amb la gent jove, que és la que està baixant molt ràpid. En canvi, la gent més gran, de més de 50 i 60 anys, no han tingut incidències tan elevades per qüestions de protecció i comportament i estan baixant més lentament."

En una entrevista al canal 3/24, també ha dit que si la circulació del virus segueix baixant i els hospitals no s'omplen, aviat es podria treure la mascareta als interiors, tot i que no ha volgut concretar quan.

"La mascareta en exteriors, si no hi ha aglomeracions, no fa gaire servei. Molts països europeus estan dient que en el moment en què estan segurs que no hi ha afectació hospitalària és quan treuen la mascareta a l'interior."

Pots recuperar l'entrevista sencera aquí:

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut