Una mascareta a terra
A partir del 10 de febrer no caldrà mascareta a l'exterior (EFE/Daniel Novotny)

Aquesta setmana cauen les principals restriccions, enmig de la millora de les dades

Comença el final de la resta de restriccions: no caldrà fer tests a contactes de positius a l'escola, s'elimina la mascareta a l'exterior i reobrirà l'oci nocturn

RedaccióActualitzat

Després de setmanes complicades per l'òmicron, arriba la desescalada. Aquesta setmana que comença marca l'inici del final de les restriccions. Aquest dilluns, a les escoles i instituts ja no es faran testos als contactes de positius. A partir de dijous no caldrà mascareta a l'exterior, com ja s'ha aprovat aquest dilluns al matí en el Consell Interterritorial, i obrirà l'oci nocturn. Tot això avalat per una dades covid clarament a la baixa.

 

L'ensenyament serà la primera que notarà aquest relaxament. Els alumnes d'escoles i instituts ja no caldrà que es facin un test en cas que tinguin algun positiu a l'aula. Per tant, s'acaben els cribratges massius a les aules davant un sol cas de contagi.

Els tests només es mantindran per al professorat i per a l'alumnat de centres d'educació especial.

Les quarantenes a les escoles també tenen els dies comptats... però caldrà esperar una mica més: s'acabaran a finals de febrer.


Quatre dies de mascaretes a l'exterior

Dijous arriba una de les mesures més esperades. Deixar d'utilitzar la mascareta de manera obligatòria a l'aire lliure.

Des del 24 de desembre la mascareta era obligatòria a l'exterior, tot i que amb certs matisos. Una obligació que no ha tingut tant seguiment com en altres moments de la pandèmia i que ha estat posada en dubte per experts.

El govern espanyol aprovarà la mesura dimarts al Consell de Ministres. Això sí, en interiors continua sent obligatòria.


La nit de dijous, torna la festa

Pel que fa a l'oci nocturn, la nit de dijous a divendres bars musicals i discoteques ja podran tornar a obrir després que tanquessin abans de Nadal. Ho faran sense limitacions d'aforament ni certificat covid per poder-hi accedir.

Aquest sector ha estat un dels més perjudicats per les restriccions. Les pèrdues arribarien als 6.500 milions d'euros, i al voltant del 90% dels treballadors han estat afectats per un ERTO, segons expliquen les associacions de locals d'oci.


Corba doblegada

Aquesta setmana de relaxament arriba en plena baixada de la sisena onada. Un dels indicadors que més ha caigut és la velocitat de transmissió, que frega els nivells més baixos de tota la pandèmia i se situa al 0,65. Això vol dir que cada 100 positius n'infecten 65 més.

 

Això sí, encara es detecten milers de positius cada dia: 120.000 l'última setmana. L'última dada oficial és de dimecres passat, quan es van registrar més de 14.000 nous infectats. 

En aquesta onada s'han contagiat i, per tant, immunitzat més d'un 1,2 milions de catalans. Això fa que al virus cada cop li sigui més difícil trobar hostes nous, sobretot entre els més joves.

Segons l'investigador del grup de recerca de biologia computacional de la UPC i del grup BIOCOMSC, Enric Álvarez, amb tants contagis com hi ha hagut, el virus ja no troba gent per infectar.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut