El monument franquista de Tortosa
El monument franquista de Tortosa (ACN)

La justícia suspèn la retirada del monument franquista de l'Ebre a Tortosa

El contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat cautelarment suspendre els treballs per retirar el monument

La justícia deixa en l'aire la retirada del monument franquista a la batalla de l'Ebre de Tortosa. El contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat cautelarment suspendre els treballs fins que es resolgui el recurs presentat pel col·lectiu que en defensa la conservació.

El jutjat ha estimat la petició de mesures cautelars per part del Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembe), el col·lectiu que reclama mantenir-lo i reinterpretar-lo.

La jutge argumenta que si es desmunta el monument serà "impossible o molt difícil" restituir-lo. Per això, suspèn cautelarment les obres fins que hi hagi una decisió definitiva. De moment, però, no ha entrat en el fons de la qüestió.

La magistrada afegeix que no es justifica la "urgència" per desmuntar el monòlit perquè hi ha diversos recursos en contra de les obres.

La suspensió, sense data, podria fer caducar l'autorització de la Confederació Hidrogràfica per accedir a la zona poder retirar l'estàtua. La jutge, però, entén que es podria resoldre fàcilment amb una pròrroga o una nova sol·licitud.

La Generalitat ja havia fixat la data per retirar el monument, emparant-se en la Llei de Memòria Històrica del 2007. Havia d'anar a terra el 18 de juliol, d'aquí a nou dies.

El Departament de Justícia ja ha dit que recorrerà la suspensió cautelar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Lamenten que la suspensió suposarà un retard d'un any, ja que la retirada s'ha de fer al juliol o l'agost, quan el cabal del riu és menor.

El monument franquista més gran que queda dret

L'històric monument és el vestigi més gran del franquisme a Catalunya. Inaugurat el 1966 pel dictador Francisco Franco, ha estat objecte de diversos intents de retirada. El més conegut va ser la consulta 2016 en què va guanyar per àmplia majoria reinterpretar-lo.

Als anys 80, a petició de l'Ajuntament, ja es van retirar alguns dels elements franquistes del monument, com el símbol de la victòria o una inscripció que citava Franco.

El 2008, s'hi va fer una nova actuació. Es van retirar les plaques que feien referència al dia de la inauguració per part del dictador i la menció als caiguts del bàndol nacional.

La retirada definitiva del monument franquista va ser anunciat el 20 de novembre passat per la predecessora de Ciuró, la republicana Ester Capella, coincidint amb el 45è aniversari de la mort de Franco.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut