Seu de l'FMI a Washington (EuropaPress/Ting Shen)

La inflació toca sostre: l'FMI millora les previsions de creixement a tot el món

Espanya, el país que més creixerà de la zona euro, on Alemanya i Itàlia s'allunyen de la recessió

Jordina Molas Salort

El Fons Monetari Internacional, FMI, pronostica que la inflació ha tocat sostre i que aquest any els preus es començaran a desinflar. I això l'ha portat a millorar les seves previsions de creixement econòmic al món, que situa en un 2,9% aquest any, un 0,7% per a la zona euro.

Amb tot, reconeix que aquests creixements encara seran baixos, a conseqüència de la política de pujada dels tipus d'interès dels bancs centrals. Això provoca que la inflació vagi disminuint, i calcula que el preu dels combustibles i de les matèries primeres s'aniran abaratint aquest any. Els economistes de l'FMI parlen d'un "punt d'inflexió" amb unes perspectives menys negatives. 
 

Millora la zona euro

A la zona euro també ha millorat dues dècimes la previsió de creixement, fins al 0,7%. Consideren que és fruit dels augments més ràpids dels tipus d'interès del Banc Central Europeu i que els preus de l'energia s'aniran reduint.

En el cas d'Espanya, situa el creixement econòmic d'aquest 2023 a l'1,1%, i per al 2024, al 2,4%. En aquest cas, són revisions lleugerament a la baixa, però, tot i això, Espanya serà el país de la zona euro que més creixerà i una de les economies avançades amb un creixement més fort. I aparca la idea d'una recessió a Alemanya i Itàlia.

El Regne Unit, en recessió

En canvi, en el cas del Regne Unit, pronostica una recessió per a aquest any. Rebaixa les seves previsions de manera significativa i preveu que l'economia caigui un -0,6%.

Als Estats Units, la previsió s'ha revisat a l'alça i es preveu un creixement de l'1,4%.

Menys en el cas dels Estats Units, l'FMI preveu que el producte interior brut, el PIB, de les economies més avançades creixi més el 2024 que el 2023. 
 

La guerra encara és una incertesa

Entre els riscos que encara els preocupen hi ha la guerra a Ucraïna i que la demanda repunti de nou per tot l'estalvi que s'ha anat reprimint i això faci tornar a pujar la inflació. 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsAlemanyaItàliaFons Monetari Internacional Regne Unit
Anar al contingut