Un agent de la Guàrdia Civil davant d'un cotxe patrulla
Imatge d'arxiu un guàrdia civil

La Guàrdia Civil expulsa l'agent condemnat per difondre "fake news" sobre menors estrangers

L'home va publicar a Twitter imatges d'una agressió a la Xina fent-les passar per una violació a Canet de Mar

La Guàrdia Civil ha expulsat del cos un agent que va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona per difondre notícies falses sobre menors estrangers no acompanyats al seu compte de Twitter. Va ser el primer processat a Espanya per difondre "fake news" discriminatòries contra un col·lectiu vulnerable. L'home va arribar a un acord amb la Fiscalia i es va declarar culpable d'un delicte d'odi a canvi d'acceptar una condemna de 15 mesos de presó.

L'agent, destinat a la comandància de Barcelona, va penjar un vídeo el juliol del 2019 on es veia una brutal agressió a una noia a la Xina, presentant-ho com les imatges d'una violació que havia passat a Canet de Mar, al Maresme. El condemnat va admetre, com l'acusava la Fiscalia, que sabia que eren falses i que volia relacionar els menors amb actes violents i agressions sexuals.

La Guàrdia Civil li va obrir un expedient disciplinari al novembre, quan va ser condemnat, i ara l'ha expulsat del cos, segons ha avançat eldiario.es. És la sanció més greu prevista als estatuts de la Guàrdia Civil i la proposta d'expulsió ha partit de la directora general del cos, María Gámez, avalada pels Ministeris d'Interior i de Defensa.

El vídeo va tenir 21.900 visualitzacions. Les autoritats de la Xina l'havien difós per aconseguir identificar el seu autor amb la col·laboració ciutadana.

Al compte de Twitter, que va ser tancat després de la querella, l'home tenia nombroses publicacions xenòfobes i informacions falses sobre els immigrants en general, a més de símbols utilitzats habitualment per ultres, nazis i supremacistes i el lema del Ku Klux Klan "hem d'assegurar l'existència de la nostra raça i un futur per als nens blancs".

La Fiscalia, en principi, li demanava dos anys de presó, però ho va rebaixar a 15 mesos. L'acord que va suspendre l'ingrés a presó del fins ara guàrdia civil tenia com a condició que participés en un programa d'igualtat de tracte i no-discriminació. També va haver de pagar una multa de 1.620 euros i tancar els perfils a les xarxes socials.

 

ARXIVAT A:
MigracionsGuàrdia Civil
Anar al contingut