El Saló Sant Jordi és la sala més noble del Palau de la Generalitat
El Saló Sant Jordi és la sala més noble del Palau de la Generalitat
Barcelona

La Generalitat retirarà els frescos del Saló Sant Jordi, encarregats per Primo de Rivera

Els experts consideren que no són pintures artístiques, sinó ideològiques, que volien remarcar la vinculació històrica de Catalunya dins el regne d'Espanya

RedaccióActualitzat

La comissió d'experts en història de l'art que analitza la remodelació del Saló Sant Jordi de la Generalitat ha aprovat per unanimitat retirar les pintures que actualment decoren la sala més noble del Palau.

Aquest setembre, una vintena d'experts en patrimoni com Eduard Carbonell, Josep Serra o Núria Llorens, van recomanar canviar els murals del Saló Sant Jordi perquè no els consideren una pintura artística sinó "ideològica, molt connotada, d'autors secundaris".

A més, els frescos encarregats un cop la dictadura de Primo de Rivera va liquidar la Mancomunitat de Catalunya, oculten una decoració anterior "de molta més vàlua artística".


Els frescos que es volen retirar daten dels anys 20, en plena efervescència nacional catòlica i del feixisme a Europa. Són al·legories històriques dibuixades durant la dictadura del general Primo de Rivera que pretenien fer una lectura de la vinculació de Catalunya a la història d'Espanya.

En aquest enllaç de Google Street View es pot fer una visita virtual al Saló Sant Jordi i altres estances de Palau:

 

 

Les al·legories històriques representen escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant o l'arribada de Colom a Barcelona davant els Reis Catòlics.


Uns frescos que tapen l'obra molt més moderna que l'uruguaià Joaquim Torres García estava fent en aquells moments al Saló Sant Jordi. Els murals de Torres García, encàrrec del president Prat de la Riba, van quedar sota els nous murals fins que en època de Joan Antoni Samaranch, com a president de la Diputació, es van recuperar i restaurar per decorar altres sales del Palau.


Ara, la Comissió de Patrimoni analitzarà la decisió de la comissió d'experts i, dimarts que ve, el president de la Generalitat i la consellera de Cultura n'informaran el govern. La comissió ha estudiat l'informe legal que dona llum verda a la retirada dels frescos encarregats durant la dictadura, i ha recordat que l'any 1932, amb Josep Tarradellas com a secretari de la Presidència, ja se'n va retirar una part, posteriorment recuperada durant la dictadura de Franco.

La decisió preveu també la conservació de les teles, al·legories històriques dibuixades per artistes catalans.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaArt
Anar al contingut