Barcelona

La Generalitat i el govern espanyol ultimen un acord per portar aigua de l'Ebre

L'Ebre podria donar una sortida a la polèmica entre el govern central i la Generalitat per saber d'on ha de sortir l'aigua per garantir el consum de boca de les comarques afectades per la sequera. Les dues administracions estableixen les bases d'un acord per portar l'aigua d'aquest riu amb un minitransvasament seguint l'AP-7. L'obra es podria aprovar en el primer consell de ministres del nou govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Actualitzat

Una de les primeres feines del nou govern espanyol serà decidir quines obres hidràuliques es posen en marxa per evitar que a la tardor hi hagi restriccions d'aigua a Catalunya. En aquest sentit, sembla ja s'ha posat d'acord amb la Generalitat sobre quina és la alternativa més convenient.

L'acord preveuria allargar el minitransvasament de l'Ebre de Tarragona fins a Olèrdola, opció que descartaria definitivament el transvasament del Segre. El projecte preveu una canonada seguint el traçat de l'AP-7. L'obra s'aprovaria per decret en el Consell de Ministres de divendres i la intenció és que els treballs s'acabin abans de la tardor, just al límit abans que la zona metropolitana pogués entrar en situació d'emergència.

El projecte, que encara té alguns serrells pendents, descarta el transvasament del Segre i aposta per aprofitar el cabal sobrant del minitransvasament, d'aproximadament 1,2 metres cúbics per segon.

Aquesta mesura se sumaria a les que ja ha pres el govern, com les noves dessaladores, els bans de restricció i, l'última, la reutilització de l'aigua que surt de la depuradora del Llobregat.

Les pluges van donant fruit

No posen fi a la sequera, però les pluges que han arribat amb la primavera permeten anar conservant les reserves actuals i fins i tot recuperar una mica les reserves d'aigua als embassaments del país. Al conjunt de Catalunya, els pantans han guanyat amb un dia de pluja quatre centèsimes, del 21,13 al 21,17% de la seva capacitat, i al sistema Ter-Llobregat una mica menys.

Les pluges més importants d'aquesta setmana han estat al Pirineu i Prepirineu de Lleida, on en alguns punts s'han arribat a acumular 100 litres per metre quadrat. Divendres a la nit les precipitacions s'han concentrat a la Catalunya central i a les comarques gironines, per bé que en aquestes zones han estat més febles.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut