Barcelona

La família d'una barcelonina desapareguda al Nepal critica la ineficàcia del govern espanyol

Sis dies després del terratrèmol del Nepal, la barcelonina Roser Palau, que havia anat a fer senderisme al parc natural del Langtang, segueix desapareguda.

RedaccióActualitzat

Sis dies després del terratrèmol del Nepal, la barcelonina Roser Palau, que havia anat a fer senderisme al parc natural del Langtang, segueix desapareguda. La seva mare, Teresa Pareta, ha denunciat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies la ineficàcia i la desorganització de l'ambaixada espanyola a Nova Delhi i la falta d'informació per part del ministeri d'Afers Exteriors.

Pareta considera que l'executiu espanyol "no fa el suficient" per trobar els desapareguts i a més "no es preocupa de dir res" als familiars.

Roser Palau, de 37 anys, va marxar el dia 21 des de Shyabru Besi cap al parc natural de Langtang, on volia fer senderisme. En un país on les comunicacions ja no eren fàcils abans del terratrèmol, la seva família va parlar amb ella el dia 20 per últim cop. El dissabte 25 la terra va tremolar. Des d'aleshores, la seva família ha intentat contactar amb ella per tots els mitjans, però sense èxit. 

Durant aquests dies, Pareta ha estat trucant "dos o tres cops al dia" a l'ambaixada de Nova Delhi. Ha trucat ala telèfons que els han facilitat, ja que a Katmandú no hi ha ambaixada espanyola. Denuncia que la majoria de vegades no es posen al telèfon i, quan ho fan, "segons qui contesta, és penós" perquè els ha de tornar a explicar una i una altra vegada la història de la seva filla. La mare de Palau lamenta la desorganització i té la sensació que "a l'ambaixada cadascú té una llista diferent" de persones. 

Parera és especialment crítica amb el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo:

"Va dir que no marxaria fins que l'últim espanyol no fos trobat. El dia següent va marxar. Ja sé que no va anar allà per ells, però, ja que va dir una cosa així, com a mínim que ho faci i, si no, que deixi algú delegat i que ho digui, perquè al govern ningú es preocupa de dir res". 

No és la primera veu que s'alça contra la gestió del govern espanyol. La família de quatre muntanyencs asturians també desapareguts a Lantang ha carregat també contra l'operatiu de rescat i la falta d'efectius espanyols.

Segons dades del ministeri d'Afers Exteriors, encara hi ha 35 espanyols desapareguts al Nepal. Es creu que la immensa majoria no han pogut contactar amb les seves famílies o amb les autoritats a causa del caos en què està sumit el país després del terratrèmol. 

Segons la informació de què disposa per ara la Generalitat, és l'única catalana que encara no s'ha trobat, després que dues persones tornessin sanes i estàlvies aquesta setmana. 

La Generalitat no té competències consulars, però la Secretaria d'Afers Exteriors manté el contacte amb l'ambaixador espanyol a Nova Delhi i amb els serveis consulars espanyols per tenir informació de primera mà sobre la catalana que encara segueix desapareguda. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut