Madrid

Un equip de rescat espanyol es desplaça al Nepal per trobar 21 ciutadans desapareguts

Hi ha 21 persones desaparegudes, set a la zona de Langtang, que va quedar molt afectada

RedaccióActualitzat

Nou dies després del terratrèmol, encara hi ha 21 espanyols sense localitzar al país. És l'últim balanç del Ministeri d'Exteriors, que ha pogut certificar que 14 persones han pogut sortir pels seus propis mitjans del país.

La principal preocupació se centra ara a la zona de Langtang. Allà hi ha set espanyols sense localitzar, entre ells una catalana. La resta són quatre asturians i dos aragonesos. La catalana és Roser Palau, veïna de Vilassar de Dalt. 

Langtang és una vall de muntanya que atreu molts turistes estrangers. Ha quedat especialment malmesa pel terratrèmol, fins al punt que els equips de rescat que han sobrevolat la zona parlen de muntanyes que abans hi eren i ara han desaparegut

Els espanyols perduts a la zona es devien veure sorpresos per una allau de gel. En aquesta zona s'han trobat aquest diumenge 51 cadàvers. Segons els equips de rescat, sis són estrangers. Encara hi ha un centenar de persones per localitzar en aquesta regió.

Pentinar la vall de dalt a baix

El ministre José Manuel García-Margallo ha reconegut que la situació a la regió és "terrible" però assegura que "es pentinarà la vall de dalt a baix". 

"No es tracta de ser optimista o pessimista, sinó de fer tot el possible per rescatar uns compatriotes que estan en dificultat i per alleugerir el dolor de les famílies que estan inquietes per la seva situació"

Margallo ha explicat que l'operació de recerca començarà dilluns a primera hora i es perllongarà tot el temps que els experts considerin necessari".

Equip de rescat al Nepal

L'equip de rescat espanyol ha arribat al Nepal aquest diumenge. Són 47 membres de la Unitat Militar d'Emergències i set agents de la Guàrdia Civil especialitzats en rescats de muntanya. 

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha confirmat que treballaran a la zona de Langtang, una de les més afectades pel sisme. El govern del Nepal ha autoritzat, de manera excepcional, que Espanya pugui utilitzar helicòpters privats en les operacions de rescat.

En el moment del terratrèmol hi havia 580 ciutadans espanyols al Nepal i ja se n'han localitzat 544. Una dona va morir en un accident de trànsit després del terratrèmol.

Queixes dels familiars

L'equip de rescat arriba després de les queixes de familiars de persones desaparegudes. L'entorn de quatre muntanyencs asturians fins i tot va fer una roda de premsa on va acusar el govern espanyol d'inacció i falta d'informació per part del govern espanyol.

També hi ha queixes des de Catalunya. La família de Roser Palau va parlar amb ella la vigília del terratrèmol i des de llavors no en saben res. Els pares estan descontents amb la feina del ministeri.

Margallo diu que des de l'ambaixada es fa tot el que es pot per informar-los.

L'últim balanç oficial de víctimes al Nepal parla de 6.800 morts i 15.000 ferits. Una setmana després del terratrèmol, les autoritats del Nepal descarten trobar més supervivents sota la runa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut