A internet ja es troben habitatges que han rebaixat el preu

La crisi arriba al mercat immobiliari: baixen les vendes i els preus de l'habitatge

El sector confia que la demanda tornarà a créixer ben aviat

Jordina Molas SalortActualitzat

La crisi del coronavirus ja ha arribat al sector immobiliari, s'ha començat a notar en el mercat de l'habitatge, que ha caigut, a Catalunya, un 14 per cent.

Al conjunt d'Espanya, la caiguda de les vendes de pisos i cases arriba fins al 20 per cent, gairebé. I això són dades del mes de març, quan no es va decretar el confinament fins al dia 14.

Mentre la gent s'ha hagut de quedar a casa, no es poden fer visites als pisos.

Una solució és fer visites virtuals: durant el confinament s'ha despertat l'interès per veure pisos i somiar espais més amplis, exteriors i amb més llum.

 

Han augmentat les visites virtuals a habitatges amb zona exterior


Mario Blasco, gerent de l'agència immobiliària Implica Serveis i Gestió, ho troba molt lògic, però apunta que això no implica necessàriament la decisió de comprar.

"Tots estem més còmodes en un espai obert, i a tots ens agrada tenir una terrassa, un pati o un jardí, però al final això també té una qüestió de preu."


Fins i tot s'ha detectat interès de persones que abans no es plantejaven canviar de pis.

Un interès relacionat, com explica Anaïs López, directora de comunicació del portal immobiliari Fotocasa, amb el que ja s'anomena la "nova normalitat":

"Hi ha una incidència, segurament, del teletreball: molta gent està veient que potser no ha de treballar cada dia a l'oficina i això farà, potser, que molta gent es plantegi marxar fora de la ciutat."


De moment, però, es mira però no es compra. Per això, al sector no l'ha sorprès que, al març, les vendes d'habitatges hagin caigut.

López diu que "són baixades normals o naturals que ja esperàvem per aquest 2020".

 

El mercat immobiliari confia recuperar l'activitat


Ara, però, el sector vol veure el got mig ple, perquè aquesta crisi no té un origen immobiliari.

Gerard Duelo, president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, és optimista sobre el futur.

"Això és un globus que abans es va petar i que ara està retingut; i que segons com obrim deixarà anar aire més fort o més fluix. El nivell d'activitat hauria d'estar sobre el 75-85 per cent de l'activitat d'aquí un any."


De moment, fins que aquesta recuperació de l'activitat no torni, el que es comença a veure, fent una ullada a ofertes que es poden trobar per internet, és que hi ha habitatges que han rebaixat els preus.

Duelo pensa que és evident que hi haurà preus que baixaran. I Blasco afegeix que això passarà, sobretot, amb aquells propietaris que tenen necessitat de vendre.

El sector, tanmateix, es resisteix a creure que els preus cauran en picat.

A finals d'any, les estadístiques oficials ja van començar a mostrar lleugeres baixades dels preus a Catalunya.

ARXIVAT A:
Mercat immobiliariCoronavirus
Anar al contingut