La comunitat religiosa, decebuda per la marxa sense explicacions del bisbe de Solsona

Xavier Novell, de perfil ultraconservador, ha deixat el càrrec per tenir una relació sentimental amb una dona

RedaccióActualitzat

El bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell, ha deixat el càrrec, però no ha donat explicacions als feligresos i als capellans de la diòcesi, que ara se'n queixen. I més pel perfil conservador de Novell, que ha abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona.

Novell es va convertir en el bisbe més jove d'Espanya quan el papa Benet XVI el va nomenar l'any 2010, amb només 41 anys. Ara, amb 52, encara era un dels més joves d'Europa.

De perfil ultraconservador, va utilitzar la seva posició de poder per difondre ideologia homòfoba.

El 2017 va ser escridassat a Tàrrega per unes declaracions en què relacionava l'homosexualitat amb una figura paterna absent o desviada, de les quals es va disculpar més tard.

A principis d'aquest any, sobre el dret a l'avortament va dir que era el genocidi més greu i terrible de la humanitat.

El 2013, al programa "El convidat" de TV3, es va mostrar contrari a l'ús del preservatiu:

"No perquè, en el cas normal és per impedir, precisament, que l'acte estigui obert a la vida. I el preservatiu no és el camí per viure unes relacions sexuals més autèntiques."  

La notícia de la seva renúncia com a bisbe ha sorprès molt la comunitat religiosa, especialment la seva diòcesi, a la qual no va avisar abans ni tampoc ha donat explicacions després.

Fermí Manteca, rector de Torà i membre del Fòrum Ondara, lamenta la falta d'explicacions:

"El que més greu ens ha sabut és que no s'ha acomiadat de ningú. Ha desaparegut de cop. No sabem res ni ens ha dit res, quan l'hem tingut de costat".

"No pot ser que es facin les coses d'aquesta manera. Hi ha molta gent que tenia depositada la seva confiança, que tenia un lligam amb ell. Penso que es mereixien una explicació", comenta Sor Lucía Caram, germana dominicana de Manresa.


Manté el sacerdoci, que inclou el vot de castedat

De moment, Novell ha deixat el càrrec, però no consta que hagi abandonat el sacerdoci i, per tant, manté els vots monàstics, entre els quals hi ha el de castedat.

Eduard Ribera, capellà de la diòcesi de Solsona, defensa que es replantegi aquest vot. "El celibat és una llei nefasta, perquè et fan prometre ser cèlibe quan tens 18 anys. Per tota la vida. Molt fumut, això, perquè encara no t'has enamorat mai", diu.

Sobre un canvi, diu: "Jo penso que ho haurien d'aprofitar. Si un capellà es casa, ja hi estan acostumats, no passa res. Però un bisbe que, a més, és conegut a tot arreu..."

El celibat és una qüestió no resolta i permanentment a debat de l'Església catòlica, mentre que altres confessions cristianes, com l'anglicana, permeten als sacerdots casar-se i tenir fills.

ARXIVAT A:
EsglésiaHomofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut