Joaquín Almunia, vicepresident de la CE, aquest dilluns al Cidob.
Almunia demana a Mas i Rajoy que parlin cara a cara, no a través de cartes. (Foto: ACN)
Barcelona

La Comissió Europea assegura que Catalunya sortirà de la Unió Europea si s'independitza d'Espanya

Tant el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, com la portaveu d'aquest organisme, Pia Ahrenkilde, han assegurat aquest dilluns que Catalunya deixarà d'estar dins de la Unió Europea en el cas que opti per la independència. En una conferència a Barcelona, Almunia ha destacat que el conflicte sobiranista entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre a través d'un diàleg seriós i no amb cartes entre Mas i Rajoy.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea s'ha pronunciat clarament aquest dilluns sobre el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol. Segons el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, i la portaveu d'aquest organisme, Pia Ahrenkilde, Catalunya es quedaria fora de la Unió Europea en el cas que s'independitzi.

A Barcelona, Joaquín Almunia ha afirmat que Catalunya sortiria de la Unió Europea perquè "la part segregada no és membre de la UE". El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència ho ha dit en una conferència al Cidob sobre "L'aposta per Europa". Poc després d'aquestes declaracions, des de Brussel·les, la portaveu de la Comissió, Pia Ahrenkilde, ha volgut fer costat Almunia subratllant: "Un estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte a la UE, i des del moment de la independència no s'hi aplicarien els tractats". Per tant, la portaveu de la CE indica que, amb el nou estatus, aquest territori deixaria de formar part del club comunitari.

Pia Ahrenkilde ha explicat que si una Catalunya independent vol ser membre de la UE hauria de demanar la seva adhesió. La seva aprovació, diu la portaveu, requereix el vot unànime de tots els estats membres. "Qualsevol estat europeu que respecti els principis que s'estableixen a l'article 2 del Tractat de la UE, pot demanar formar part de la nostra Unió", apunta Ahrenkilde, que ha afegit que aquests són els principis del dret comunitari i "no prejutgen cap situació hipotètica".

Durant el seu discurs a Barcelona, Joaquín Almunia ha dit que veu amb "molta preocupació" el procés sobiranista de Catalunya, especialment "després de llegir les cartes" que han intercanviat Artur Mas i Mariano Rajoy, sobre la possibilitat d'una consulta sobre la independència. El comissari europeu ha demanat als dos presidents que busquin "vies per canalitzar" la situació.

El vicepresident de la Comissió Europea ha explicat que el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha d'intentar resoldre parlant cara a cara: "Aquestes coses no s'han de tractar pel mètode de correspondència, en la distància, sinó al voltant d'una taula, amb un diàleg seriós, rigorós, tranquil, sense emocions i amb el cap fred per trobar solucions al que, evidentment, és un desacord polític gran".

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que ha assistit en l'acte, ha afirmat que les declaracions d'Almunia són una "lectura jurídica" estricta, però ha afegit que hi ha casos que s'estan negociant com l'escocès. Mas-Colell ha dit que no creu que Escòcia acabi fora de la UE, com tampoc passaria amb Catalunya.

Els dubtes d'Almunia ara fa un any


La seguretat d'Almunia en afirmar en quin escenari quedaria Catalunya l'endemà d'independitzar-se contrasta amb la seva pròpia opinió expressada públicament ara fa un any. Aleshores, el vicepresident de la CE admetia que "no és honest" dir "taxativament" que Catalunya quedaria fora de la UE.

En un acte emmarcat en el marc del cicle "Diàlegs", organitzat per la Fundació Ernest Lluch, l'octubre del 2012 Almunia assegurava: "No es pot donar una resposta taxativa de dir que, si algú se'n segrega, en queda fora i no en sabem res més pels segles dels segles, no és pas així", va subratllar Almunia, que recordava, a més a més, que formar part de la UE suposa una sèrie de drets que no es podrien perdre tan fàcilment.

Dies després d'aquelles declaracions, però, Almunia va rectificar per venir a les tesis que ha reiterat aquest dilluns i assegurar que si una part de la Unió es queda fora i vol tornar a entrar haurà de tornar a començar de zero. Això sí, recordava Almunia, hi ha més de 2.000 possibilitats de veto a l'ingrés català.
Anar al contingut