Barcelona

La bombolla de l'or va a la baixa esperonada per la davallada de les vendes dels particulars i el preu del metall

El boom de les botigues de compravenda d'or està passant i no només ja no se n'obren de noves, sinó que fins i tot moltes estan tancant. La normalització del preu de l'or i la davallada de les vendes dels particulars comencen a corregir la sobreoferta que s'havia generat.

TV3/RedaccióActualitzat

Una trentena d'establiments de compra i venda d'or han tancat en els últims mesos a la ciutat de Barcelona. De les 182 botigues que hi havia, ara n'hi ha 150. Un indicador que apunta que la bombolla de l'or, inflada a inicis de la crisi, va a la baixa. Tant les vendes dels particulars com el preu del metall han baixat.

La proliferació d'aquests comerços va arribar empesa per l'augment del preu de l'or com a valor refugi. Aquest increment va derivar en una sobreoferta que ara, amb la normalització del valor de l'or, el sector creu que també es ressituarà.

Dels 47 euros el gram que s'havien pagat, ara no s'arriba als 30. Hi ha molta competència, els preus estan molt ajustats i el negoci és molt poc. A molts els números no els han sortit com s'esperaven i ara es plantegen tancar.

La baixada també es nota en les inspeccions que mossos sense uniforme fan periòdicament en aquests establiments. Els contractes que les botigues han de fer amb els clients que es venen joies perquè els Mossos comprovin que no són objectes robats s'han reduït més d'un 20% en un any.

A partir del 2008 es va començar a notar l'augment de les compres i vendes de joies fins a estabilitzar-se el 2011 en uns 4.500 contractes anuals. Ara hi ha hagut una forta davallada, fins als 3.000 contractes. D'aquests, una desena acaben cada setmana a la unitat d'investigació per detectar si són objectes robats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut