La baixada de preus dels carburants d'aquest estiu pot tenir els dies comptats

El petroli s'està encarint una altra vegada, i els preus de les gasolines podrien tornar a repuntar una mica després de la baixada que han tingut les últimes setmanes

Toni CanyísActualitzat

Aquestes vacances estan coincidint amb una baixada progressiva dels preus de la gasolina i el gasoil, després de situar-se en màxims històrics al juny. Per als consumidors, la baixada, sobretot de les últimes dues setmanes, ja es comença a notar a les butxaques tot i que encara els preus són molt alts. Aquesta baixada de preus, però, sembla que podria tenir els dies comptats.

Per al president de l'Associació d'Estacions de Servei, Albert Campabadal, els carburants ja no continuaran baixant més. "La baixada de preus s'ha aturat i si hem d'esperar alguna cosa és que els preus tornin a pujar perquè el preu del barril de petroli ha tornat a pujar", afirma.

Qui està fent l'agost, de tota manera, serien les petrolieres, que han multiplicat per tres els marges de les seves refineries.

Campabadal explica que com que ha deixat d'arribar producte refinat de Rússia, "les refineries han apujat moltíssim el tram de preu que és el refinat".

Amb la guerra a Ucraïna, els preus dels carburants es van disparar i van marcar màxims històrics a mitjans de juny. Aquí a Catalunya es van situar, de mitjana, clarament per sobre dels dos euros el litre, tot i que amb el descompte de 20 cèntims de l'Estat no els vam arribar a pagar.

 

Des d'aleshores s'han abaratit gràcies a la baixada del petroli. Gasoil i gasolina costen ara, de mitjana, el mateix, 1,79 euros. Respecte als màxims de juny, la gasolina de 95 és 35 cèntims més barata, i 31 cèntims el gasoil A.

Amb tot, les sis grans petrolieres europees, malgrat les pèrdues que han tingut a Rússia, han guanyat 53.000 milions el primer semestre, un 80% més que l'any passat, i aquest estiu continuen fent l'agost.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut