Pere Aragonès i Jordi Sànchez se saluden dimarts passat a l'Auditori ONCE (EFE / Enric Fontcuberta)
Pere Aragonès i Jordi Sànchez se saluden dimarts passat a l'Auditori ONCE (EFE / Enric Fontcuberta)

Junts s'abstindrà i frustra la investidura d'Aragonès en primera volta

Sense el suport de Junts, Aragonès no pot ser investit ni en primera ni en segona volta

Actualitzat

Junts per Catalunya s'abstindrà en la votació sobre la investidura de Pere Aragonès, de manera que impedeix la possibilitat d'una investidura del candidat republicà aquest divendres.

L'executiva de Junts s'ha reunit aquest dijous a la tarda per decidir el sentit del vot, després que se sabés el suport de la CUP a l'acord amb Esquerra. La següent oportunitat d'investir Aragonès seria dos dies després, en la segona volta, sempre que ERC i Junts tanquessin un acord abans d'aquesta segona votació.

Amb els vots de la CUP, Aragonès té garantits 42 vots en la investidura. Sense el suport de Junts, però, no aconseguirà ser investit ni en primera volta (quan necessita 68 vots) ni en segona (quan calen més vots a favor que en contra).

 

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, en la reunió del Consell de Govern de dimarts (ACN)

 

Vilalta: "Hi som a temps"

La secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, ha assegurat que encara hi ha "temps" per investir Pere Aragonès aquest divendres i ha emplaçat tot l'independentisme a "fer-ho possible".

Vilalta ha celebrat l'aval de la CUP al preacord amb els republicans, però ha dit que no n'hi ha prou amb els 42 vots que té garantits el candidat republicà, sinó que cal ser-ne 74, la suma dels diputats independentistes al Parlament per formar un govern "independentista, republicà i d'esquerres":

"No hi ha cap punt en concret que sigui insalvable que, ara mateix, impedeixi la realitat de la majoria independentista de 74 diputats."

Vilalta ha assenyalat que els republicans continuaran treballant "les hores que queden" abans del ple d'investidura per fer possible un acord.

 

Marta Vilalta, aquest dijous al Parlament (ACN / Gerard Artigas)
Marta Vilalta aquest dijous al Parlament (ACN / Gerard Artigas)

 

El Consell per la República, a debat

Una de les qüestions que encalla la negociació és el paper que ha de tenir el Consell per la República. L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera que "ara és el moment de la unitat i de la confiança", segons ha explicat en un fil de Twitter:

 

 

Per la seva banda, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, afirma que fa falta voluntat i posar-se d'acord a com sortir de la crisi. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Rovira ha dit que Puigdemont té tot el reconeixement per part d'Esquerra, però que tots els actors independentistes s'han de posar d'acord en un "lideratge compartit":

"Hem de reconstruir i recuperar aquests espais de treball conjunt que jo crec que han de servir per consensuar l'estratègia i per marcar objectius de com avancem. Que han de servir també per construir un lideratge compartit del projecte col·lectiu. Perquè el nostre projecte independentista és divers."

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021JuntsPere AragonèsERCCUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut