Collboni no es dona per vençut però ERC diu que prioritzarà partits independentistes

Junqueras dona a entendre que facilitarà que el govern de Barcelona sigui per a Trias, que es veu alcalde "amb més o menys suport", mentre que Colau vol un acord amb PSC i ERC

RedaccióActualitzat

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit aquest dimecres que considera que "el millor" per a Barcelona és que hi hagi "un alcalde vinculat a un partit independentista i compromès amb la lluita per l'amnistia i l'autodeterminació":

"Som un partit independentista, som un partit republicà, i, per tant, prioritzem acords amb formacions independentistes, amb formacions republicanes i, per tant, la nostra posició a Barcelona és clara, no tenim cap interès ni cap intenció ni cap voluntat de fer alcalde algú que no comparteixi aquests principis independentistes, republicans i democràtics."

Ha donat a entendre, per tant, que l'equip d'Ernest Maragall facilitarà l'alcaldia al candidat de Junts, Xavier Trias, votant a favor o abstenint-se, cosa que impedirà l'única possibilitat per PSC i Barcelona en Comú d'arribar als 21 regidors necessaris per impedir-ho.

Si això es materialitza en el sentit expressat per Junqueras, en la constitució de l'Ajuntament de Barcelona aquests dos partits només podrien arribar a aquesta xifra amb el vot a favor del PP o de Vox.


Collboni, "convençut" que pot ser alcalde

De fet, l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, que va quedar segon a les eleccions, es veu encara amb opcions de ser alcalde i es manté "convençut" que podran construir una "majoria de progrés" a l'Ajuntament de Barcelona.

"Estem enmig de les converses, encara és d'hora per dir res concret, però l'opció continua endavant i mantinc la candidatura", ha afirmat en una atenció als periodistes a la Reunió del Cercle d'Economia, on ha assistit aquest dimecres per escoltar la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño.

Collboni ha confirmat que aquests dies després de les eleccions del 28-M tots els partits estan parlant amb tots "excepte amb la ultradreta" per "articular majories al futur de la ciutat". "Tothom està parlant amb tothom", ha dit. Això inclouria també converses amb el PP.

Collboni ha assistit a les jornades del Cercle d'Economia (ACN)


Colau busca "la fórmula adequada de govern"

Els partits també tenen les mirades posades a divendres, quan els comuns, amb el recompte oficial, podrien treure-li un regidor al PSC i convertir-se en segona força, la qual cosa alteraria també la configuració dels pactes.

Per ara, l'actual alcaldessa i cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha descartat anar a cap llista a les eleccions del 23J i ha dit que el seu objectiu és arribar a un acord de govern amb el PSC i ERC perquè a l'Ajuntament de Barcelona hi hagi "un govern progressista":

"La gran majoria que surt de les eleccions són 24 regidors i regidores de formacions progressistes i crec que aquestes tres formacions no estaríem sent fidels als nostres votants si no féssim el màxim esforç per arribar a un acord que permeti mantenir les polítiques progressistes a la ciutat."

Colau, disposada a un govern progressista a Barcelona (Blanca Blay/ACN)

Colau, que té 9 regidors, un menys que Jaume Collboni i dos menys que Xavier Trias, ha afegit que ara vol "bolcar-se en cos i ànima" per trobar "la fórmula adequada de govern" entre Barcelona en Comú, el PSC i ERC.

Tot i la insistència dels periodistes que l'han entrevistat a l'Ajuntament, no ha volgut avançar quina pot ser aquesta fórmula ni tampoc detallar quins contactes hi està havent, afirmant que les converses "tot just han començat".

Ha admès que hi ha moltes diferències entre les tres formacions polítiques, però ha assegurat que tenen "un mínim comú denominador", que són "les polítiques progressistes".

Trias i les "coses miraculoses" de Colau

Per la seva banda el candidat de Junts, Xavier Trias, que s'ha presentat encapçalant una llista amb el nom de Trias per Barcelona, també s'ha mostrat convençut que serà ell l'alcalde.

En referència a la intenció d'Ada Colau de fer un govern progressista, Trias ha ironitzat dient que "no ha entès que jo soc progressista", i ha afegit que espera que no faci "coses estranyes".

En concret, ha recordat que Colau va ser alcaldessa el 2019 amb els vots de la candidatura de Manuel Valls, i ha afegit que "voler ser alcalde a tota costa és un error":

"La senyora alcaldessa, ella, està acostumada a fer coses miraculoses, ja va fer allò del Valls; espero que no tingui l'atreviment de fer coses tan estranyes, ja hauria d'haver après que això no funciona."

Trias diu que serà alcalde amb més o menys suports (Blanca Blay/ACN)
 

"Seré alcalde amb més o menys suport"

Pel que fa a les negociacions per l'alcaldia, ha admès que no serà fàcil, però se sent "encarregat per fer aquesta feina" i que està convençut que se'n sortirà:

"Jo seré l'alcalde amb més o menys suport i després tindrem la feina de fer un govern que sigui estable i que pugui fer les coses bé."

Trias ha comminat Colau a acceptar que ha guanyat ell, i ha afegit que "a la vida, o guanyes o perds, i has de saber quan guanyes i quan perds".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Ada ColauEleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut