Oriol Junqueras arribant a l'Audiència Nacional (Reuters)
Oriol Junqueras arribant a l'Audiència Nacional (Reuters)

Junqueras demana sortir de la presó per participar en la campanya electoral

Els advocats de Junqueras i d'altres consellers cessats al·leguen que la presó preventiva és profundament desproporcionada i que lesiona el dret al conjunt de la ciutadania a la representació política per al 21D

RedaccióActualitzat

Els advocats dels consellers empresonats prop de Madrid han presentat recurs contra la presó cautelar dictada per la jutge Carmen Lamela. L'argument d'Oriol Junqueras i també dels altres consellers cessats, que, molt probablement, seran candidats és que, des de la presó, no podran fer campanya i es coartarà la llibertat política de tota la ciutadania.

Els consellers empresonats creuen que ni tan sols s'hauria d'haver admès la querella contra ells, i també han recorregut la presó cautelar dictada per la jutge. Els motius que exposen els seus advocats són diversos, però, sobretot, es refereixen a les seves circumstàncies personals, que, diuen, no justifiquen que se'ls hagi tancat a la presó. Ho ha explicat l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas.

 

"És la mesura més excepcional, i en aquest cas, com en molts casos, és absolutament injustificada (···) El 'risc de fugida', que se'n parla amb molta gratuïtat, vol dir estar 20 anys, fins que prescrigui el delicte, en la clandestinitat, amagat. I són persones arrelades completament aquí, amb fills petits, amb dones, amb pares dependents en moltes ocasions"

 

 

En els recursos, també s'hi recullen arguments com la falta de competència d'aquest tribunal. I un punt significatiu: que els investigats podrien tenir un paper rellevant en les eleccions del 21 de desembre. Junqueras, de fet, podria ser el cap de llista d'Esquerra. El seu advocat assegura que la presó lesiona aquest dret. Segons el recurs...

 

"El fet que es trobin a la presó preventiva lesiona irremeiablement el seu dret a la participació política i el del conjunt de la ciutadania a la representació política"

 

A més, l'advocat també recorda la indefensió dels seus clients perquè a la mateixa hora que declaraven, ell havia de ser al Tribunal Suprem, en la defensa dels membres de la mesa del Parlament, que finalment es va ajornar fins dijous. El lletrat Andreu Van den Eynde confia que, en aquest cas, el tribunal no ordeni mesures de presó.

 

"Per exemple, la presidenta ha anat a declarar dues vegades, ja. Ha anat a Madrid i hi tornarà. Jo no sé com trobaran motius per argumentar mesures cautelars greus en el cas de la mesa del Parlament, i espero que no ho podran fer"

 

Jaume Alonso-Cuevillas ha avançat que també treballarà amb l'advocat de Puigdemont i els consellers que hi ha a Brussel·les. Volen posar en qüestió que, a l'estat espanyol, hi puguin tenir un judici just.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut