Barcelona

Junqueras: "Aquells que van ser més protagonistes del 155 ja no hi són, i jo sí"

Ciutadans marxa de la comissió del 155 al Parlament després de retreure que no hi hagi anat "a demanar perdó" a Junqueras, que els pregunta per què no esperen la resposta

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha estat el primer pres a comparèixer aquest dimarts davant la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 del Parlament de Catalunya.

Antoni Morral, president de la comissió, ha obert la sessió dient que les intervencions dels "cinc exconsellers i una exconsellera" serien "en ordre de jerarquia", segons el càrrec que ocupaven.

Al matí encara està previst que ho facin, en aquest ordre, Jordi Turull, Raül Romeva i Joaquim Forn. A la tarda ho faran Josep Rull i Dolors Bassa, que tancaran la tanda.

Oriol Junqueras entre Pere Aragonès i Antoni Morral, aquest dimarts al Parlament (EFE)

Junqueras, "content com un gínjol"

Oriol Junqueras, que ha comptat amb el seu successor al govern, Pere Aragonès, com a assessor durant la compareixença, ha començat la seva intervenció mostrant-se "content com un gínjol" de poder ser al Parlament i "defensar el diàleg":

"Estic molt content de ser en seu parlamentària i de poder parlar amb tots vosaltres, sense excepció, perquè estimo el parlamentarisme i el diàleg. Sempre que es defensi de manera educada, és el nostre deure poder parlar en seu parlamentària." 

Junqueras ha defensat que l'aplicació del 155 "només va servir per perjudicar els interessos dels ciutadans" de Catalunya:

"El 155 només va servir per perjudicar els interessos i les necessitats dels ciutadans de Catalunya. També va servir com a escenari i aval del nostre empresonament, potser amb l'esperança que traient els adversaris a qui no podien guanyar potser d'aquella manera sí que guanyarien, però tampoc."

"Abans que nosaltres, molts han conegut la presó"

L'exvicepresident ha afegit que el 155 "no va servir per fer-nos desistir, no va servir per fer-nos por":

"No tenim por. La presó és una part del camí cap a la llibertat."

També ha defensat que ni ell ni els altres presos no han fet res que sigui delicte. I ha insistit que "la venjança no ens intimida":

"Abans que nosaltres molta altra gent ha conegut la presó, molts d'ells tan innocents com nosaltres. Perquè res del que hem fet és delicte. Celebrar un referèndum no és delicte, perquè no és al Codi Penal, i si no hi és, no pot ser delicte. Defensar la independència de Catalunya no és delicte."

"Des d'aquest punt de vista la nostra presó és clarament injusta. Confonen justícia amb venjança, però aquesta venjança no ens intimida."

Junqueras ha insistit reiterades vegades a defensar el diàleg:

"La nostra feina, davant l'aplicació del 155, continua sent la de parlar amb tothom en aquest Parlament. Fer-ho amb bon to, amb un somriure. Parlar amb la societat catalana, sobretot amb els que no estan d'acord amb nosaltres. Jo me'n moro de ganes. Ho gaudiré molt. Ja sé que ho poden retardar i posar pals a les rodes. Però, i què? Acabaré tenint aquesta oportunitat. Com més pals hi posin, més raó política acumularem per protagonitzar aquest diàleg."

El líder d'ERC ha assegurat que amb qui té més interès a dialogar és amb els que "han aplaudit la nostra presó":

"La presó és poca cosa, poc rellevant, no condicionarem mai cap diàleg perquè estiguem a la presó. I amb els que més han aplaudit la nostra presó són amb  qui més volem parlar, perquè quan es té voluntat de negociar s'assumeix que s'ha de negociar i arribar a acords amb aquells que no t'entenen i que tenen moltes diferències amb tu."

El condemnat per sedició al Tribunal Suprem ha assegurat que la presó respon a l'activació del que ha anomenat "clavegueres de l'Estat" i ha vaticinat que hi haurà més víctimes:

"Alguns que van aplaudir els cops de porra als votants de l'1-O, que van aplaudir la dissolució d'un Parlament democràtic, estem convençuts que aquells que més van aplaudir el nostre empresonament, també en algun moment els tocarà tastar les clavegueres de l'Estat, el "deep state" no se'n pot estar, de fer servir les eines que ha fet servir sempre."

La presó, una part més "del camí cap a la llibertat"

Segons Junqueras, estar a la presó té una "bellesa poètica" perquè l'equipara a "molta altra gent" que hi ha passat abans tot i ser innocent:

"La presó és una part més del camí cap a la llibertat, i és gairebé d'una bellesa poètica, això, perquè abans que nosaltres hi ha hagut molta altra gent que ha conegut la presó, molts d'ells tan innocents com nosaltres, perquè res del que hem fet, absolutament, és delicte, perquè celebrar un referèndum no és delicte, per una raó molt simple i incontestable: no està recollit al Codi Penal."

Ha anat més lluny: ha assegurat que estar empresonat li permet "acumular més raó moral i política" i que tard o d'hora acabarà negociant políticament amb els adversaris:

"Poden posar pals a les rodes, i què? I què? I què? Acabaré tenint aquesta oportunitat: és més, com més dificultats hi posin, més raó moral i política acumularem, acumularé, per protagonitzar aquest diàleg amb tothom a tot arreu. I per molt que cridin i protestin i per molt que no els agradi, jo parlaré amb tothom segur, i també els meus companys al meu costat."

"Tots els cicles electorals del 2019 han estat una successió de victòries per als que vam patir l'empresonament i una successió de derrotes per als que van exercir la repressió."


"No podem renunciar a la constitució d'una república"

El líder d'ERC ha assegurat que la presó només l'ha refermat en les seves conviccions i que ara encara té més ganes d'"assumir la responsabilitat" d'aconseguir una Catalunya independent:

"No podem renunciar a la constitució d'una república, perquè volem tenir totes les eines, volem assumir tota la responsabilitat, perquè si no ho fem bé ens puguin fer un retret total, "no ho esteu fent bé", ens ho podreu dir, algú ens ho podrà dir, però aquesta responsabilitat nosaltres estem encantats d'assumir-la, no hem fet res més al llarg de la nostra vida."


Al·lusió a Ciutadans i PP

En la seva intervenció inicial, que ha durat 30 minuts exactes, Junqueras ha remarcat que els partits que "impedeixen l'exercici democràtic de la representació política a Catalunya", en referencia directa a Cs i PP, són els que més vots han perdut en les últimes eleccions i que quan ho diu "abaixen la mirada":

"Qui més crida en contra de les nostres tesis, qui més crida en contra de la nostra feina, de la nostra voluntat democràtica de construir aquestes majories, és qui més vots perd a tot arreu, en totes les eleccions sense excepció, i el fet que molts de vosaltres abaixeu els ulls quan us ho dic n'es la millor prova."

En aquest sentit, en el torn de rèplica Junqueras ha tret pit i ha recordat que els polítics que van liderar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a l'autonomia catalana han abandonat la política -s'ha referit explícitament a Albert Rivera, Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría-, i ell, en canvi, continua en actiu malgrat estar a la presó:

"Aquells que van ser més protagonistes del 155, els que més van repetir que ens havien escapçat, ja no hi són, i jo sí. i hi seré, hi seré..."

 

Roldán: "Aquesta comissió falta a la veritat"

Lorena Roldán, de Ciutadans, aquest dimarts al Parlament

La primera rèplica a Junqueras ha estat precisament la de la cap de l'oposició, Lorena Roldán, líder de Ciutadans, que ha començat afirmant que "aquesta comissió falta a la veritat".

"Vostès munten comissions per portar més victimisme i més procés. Aquesta comissió falta a la veritat del que va passar els dies més negres del setembre i l'octubre del 2017. No permetrem que obviïn més de la meitat dels catalans. No permetrem que tornin a fer servir aquesta cambra per als seus mítings."


"És una pena que no hagi vingut a demanar perdó"

A Junqueras li ha retret que no hagi vingut a "demanar perdó" i, en canvi, sí a "dir que ho tornaran a fer". I ha negat que hagués abaixat la mirada i l'ha acusat a ell de fer-ho davant "dels catalans":

"Vostè a vingut a fer el de sempre, a dir que ho tornaran a fer. Segueix com sempre. No s'adonen de les terribles conseqüències del que van fer. Els vam avisar en incomptables ocasions."

"Els únics responsables que s'hagués d'aplicar el 155 són vostès. No només estan condemnats per sedició, també per malversació. Es van gastar els diners a fer un cop."

"Ens preguntava si érem capaços de sostenir la mirada. Jo li pregunto si vostè la pot aguantar als catalans. És una pena que no hagi vingut a demanar perdó."

"Vostè diu que no tenen por, però molts catalans sí que en tenen, sí que han passat por, tristesa, en aquest camí de divisió dels catalans. De debò no es penedeixen del patiment que han causat a tots els catalans?"


Junqueras: "No us esperareu a la meva resposta?"

 

Ha acabat la seva intervenció anunciant que el seu grup abandonava la comissió, en què no havia participat fins a aquesta sessió.

Quan ella i la resta de diputats de Ciutadans s'han aixecat sense esperar a la rèplica de Junqueras, aquest s'ha adreçat a ells en to irònic:

"No us esperareu a la meva resposta? Ara que hem començat a dialogar..."

Els diputats de Ciutadans, aquest dimarts, marxant de la comissió del 155 del Parlament (EFE)

 

 

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatOriol Junqueras
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut