Jove, continuista i de confessió musulmana: Humza Yousaf, el successor de Sturgeon a Escòcia

El Parlament escocès vota avui la candidatura com a primer ministre del guanyador de les primàries de l'SNP

RedaccióActualitzat

Humza Yousaf serà el successor de Nicola Sturgeon al capdavant del govern escocès. El Parlament de Holyrood vota aquest dimarts la candidatura de Yousaf com a primer ministre. Si --com es preveu-- és escollit, dimecres jurarà el càrrec davant del Tribunal de Sessions d'Edimburg.

El fins ara ministre de Sanitat de l'executiu d'Edimburg s'ha imposat per poc més de 2.000 vots a l'altra gran aspirant, Kate Forbes, en les eleccions primàries en què estaven convocats els més de 70.000 militants del Partit Nacional Escocès (SNP).

Yousaf, de 37 anys, assumirà el càrrec de primer ministre després de vuit anys de govern de Nicola Sturgeon, que va dimitir al mes de febrer.

Considerat el candidat continuista, Yousaf previsiblement mantindrà l'agenda progressista de la primera ministra sortint, davant de problemes com el cost de la vida o el Brexit.

Forma part de l'executiu escocès des del 2012, on la de Sanitat era la tercera cartera que assumia.

Humza Yousaf i Kate Forbes, en el moment que s'ha sabut que el primer seria el successor de Nicola Sturgeon
Humza Yousaf i Kate Forbes, en el moment que s'ha sabut que el primer seria el successor de Nicola Sturgeon (Reuters / Russell Cheyne)


Independentista contrari a unes eleccions plebiscitàries

En el primer discurs que ha fet com a líder del partit, ha defensat que Escòcia necessita "més que mai" la independència i s'ha compromès a emprendre un full de ruta que porti el país a la plena sobirania en un termini de cinc anys:

"Compliré amb els compromisos que vaig prendre en campanya. Per mi, una de les primeres coses és començar una campanya per la independència carrer a carrer, no pot ser només una cosa dels polítics."

Yousaf, però, vol majories més sòlides que el 54% que les enquestes xifren com el percentatge de partidaris de separar-se del Regne Unit.

Partidari de mantenir l'actual govern de coalició amb els Verds, el guanyador de les primàries de l'SNP era l'únic dels tres candidats disposat a apel·lar la decisió del govern del Regne Unit de bloquejar la llei trans escocesa.

En canvi, no està a favor que les pròximes eleccions britàniques siguin un referèndum de facto, com havia proposat la fins ara primera ministra.

Yousaf amb Nicola Sturgeon al Parlament escocès de Holyrood
Yousaf amb Nicola Sturgeon al Parlament escocès de Holyrood (Reuters / Russell Cheyne)


El primer musulmà al capdavant del govern d'Escòcia

Nascut a Glasgow, fill d'una keniana i un pakistanès, Yousaf es convertirà en el primer musulmà que assumeix el càrrec de primer ministre escocès. El seu pare va emigrar a Escòcia als anys 60 i la seva mare va néixer a Kènia en una família procedent del sud-est asiàtic.

Va estudiar Ciències Polítiques i va treballar breument en un call center abans de convertir-se, amb 26 anys, en l'aleshores diputat més jove al Parlament escocès.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitEscòcia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut