Imatge de l'exposició d'Abel Azcona (@abelazcona)

Investiguen l'artista Abel Azcona per escriure "pederàstia" amb hòsties consagrades

Un jutjat de Barcelona admet a tràmit la querella d'Advocats Cristians per "delicte de profanació i contra els sentiments religiosos"

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció de Berga ha admès a tràmit una querella presentada per Advocats Cristians contra l'artista Abel Azcona per un presumpte delicte de profanació i contra els sentiments religiosos per escriure la paraula "pederàstia" amb 242 hòsties consagrades que va recollir en diferents eucaristies de Madrid i Navarra.

 

L'artista, que haurà de declarar el 5 de febrer, ja ho va fer el febrer del 2016 en un jutjat de Pamplona per la mateixa obra i, finalment, la causa es va arxivar. En aquella ocasió, el jutge no hi va veure delicte contra els sentiments religiosos.

L'obra forma part del seu projecte "Amén", una "performance" que va generar polèmica i fins i tot hi va haver manifestacions contra l'artista.

AMÉN de Abel Azcona I Manifestación contra el artista Abel Azcona from Abel Azcona on Vimeo.

L'Associació Advocats Cristians va presentar un recurs, però el Tribunal Constitucional el va rebutjar.

L'obra ja no depèn d'ell

Azcona creu que no haurien de presentar aquesta querella perquè, segons matisa, es tracta de la mateixa obra, i assegura que el col·leccionista que la va comprar té la intenció d'exposar-la aviat a museus i espais d'art de diverses ciutats. I, per tant, ja no depèn d'ell.

" La peça no s'ha tornat a fer, no s'ha tornat a blasfemar, és la mateixa. A Pamplona almenys hi havia la meva presència, hi havia una intencionalitat, però aquí és una peça que un comissari la porta i l'exposa."

 

L'artista s'ha mostrat "cansat" d'haver d'anar a declarar per una cosa per la qual considera que no hauria de declarar, i ha recordat que els tribunals ja li han donat la raó en ocasions anteriors. Per ara, no ha aclarit si anirà a declarar al febrer.

"És una peça per crear una reacció, i ells reaccionen. Estan en el seu dret de denunciar, però crec que és una peça que està dins de l'exercici de la llibertat d'expressió, és una peça amb què denuncio la pederàstia."

Azcona vol centrar-se a "crear i exposar" i ha dit que "ja n'hi ha prou" perquè considera que la societat "s'està acostumant que els artistes vagin als tribunals".

 

Notícia relacionada: Willy Toledo anirà a judici per insults a Déu i la Verge Maria

 

Advocats Cristians

Polonia Castellanos, presidenta de l'associació que ha presentat la querella, ha assegurat que estan "satisfets" perquè el jutge ha admès la querella i espera que en aquesta ocasió hi hagi una "sentència condemnatòria":

"Quan aquest tipus de delictes queden impunes, es repeteixen i són com una bola de neu, que cada vegada va a més."

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Religió
Anar al contingut