El magatzem d'Amazon a Illinois després del pas del tornado
El magatzem d'Amazon a Illinois després del pas del tornado (Reuters)

Investiguen 6 morts a Amazon durant el tornado a Illinois: per què van seguir treballant?

L'esfondrament d'un magatzem planteja dubtes sobre el protocol de seguretat que va seguir l'empresa

Paula Florit GomilaActualitzat

Per què continuaven treballant amb una alerta de tornados? L'ensorrament d'una part del magatzem d'Amazon a Edwardsville, a Illinois, -amb el resultat de sis morts- ha posat l'empresa en el punt de mira del Departament de Treball dels Estats Units.

S'ha obert una investigació per esclarir com i per què va passar. Al davant, sis mesos per escoltar les parts i els testimonis i, si es detecten incompliments en les normes de seguretat o negligències que haurien posat en perill els empleats, proposar sancions econòmiques.

Els dubtes que es plantegen és si hi havia un refugi adequat per als treballadors, si se'ls va aconsellar anar-hi de forma immediata o si s'hauria d'haver aturat l'activitat davant els avisos per mal temps.

La mare d'una de les víctimes -Clayton Cope, de 29 anys- ha declarat a la televisió local KSDK que va parlar amb el seu fill minuts abans de la tragèdia. Explica que li va trucar per advertir-lo de l'arribada del tornado, però que el noi va preferir quedar-se a ajudar els seus companys.

La BBC recull el testimoni de la germana d'una altra víctima, que declara:

"Això no hauria passat mai si es preocupessin més per les vides que per la productivitat."


La versió d'Amazon

Segons han explicat fonts d'Amazon a la televisió pública britànica, un cop donada l'alarma, es va fer anar els treballadors al refugi que tenien designat. La majoria ho van fer, però un petit grup va refugiar-se a un altre espai, que justament va ser el més afectat.

Interior del magatzem d'Amazon a Illinois, esfondrat pel tornado
Interior del magatzem d'Amazon a Illinois, esfondrat pel tornado (Reuters/Lawrence Bryant)

Afegeixen que van rebre els avisos només 11 minuts abans que el tornado va colpejar l'edifici i que tot va passar "extremadament ràpid."

A través de les xarxes, el fundador i director executiu d'Amazon, Jeff Bezos, lamentava els fets: "Les notícies que arriben d'Edwardsville són tràgiques. Tenim el cor trencat per la pèrdua dels nostres companys, i els nostres pensaments i oracions són amb les seves famílies i éssers estimats."

L'empresa ha anunciat també que ha donat un milió d'euros per als treballs de recerca i reconstrucció d'Edwardsville. I, a través de Twitter, assegura que està treballant amb les autoritats locals "per ajudar en tot el que necessitin".


Treballadors d'una fàbrica devastada denuncien amenaces

Mentre el tornado s'acostava, un centenar de treballadors d'una altra empresa, una fàbrica d'espelmes de Mayfield -ciutat de Kentucky d'uns 10.000 habitants que poc després quedaria devastada- treballaven a ple rendiment per cobrir la demanda a les portes de Nadal.

Vista aèria de la fàbrica d'espelmes de Mayfield destruïda pel tornado
Vista aèria de la fàbrica d'espelmes de Mayfield destruïda pel tornado (Reuters/Adrees Latif)

Va sonar una primera alarma i, segons han explicat alguns empleats a la cadena local NBC, almenys cinc d'ells van demanar als seus caps marxar cap a casa. La resposta, asseguren, va ser una amenaça: "Si marxeu abans d'hora, us acomiadarem."

Segons recull aquest mitjà, primer van argumentar motius de seguretat per no deixar marxar els treballadors. Els haurien fet refugiar als lavabos i passadissos de la fàbrica i, quan van creure que el perill havia passat, van ordenar que tornessin a la feina.

Llavors, un segon grup d'empleats hauria demanat marxar, un altre cop sense rebre el permís. Tot i això, alguns van tornar a casa.

En tot cas, l'activitat a la fàbrica va continuar i, hores després, va esdevenir una pila de runa. Hi van morir almenys 8 persones.

L'empresa, Mayfield Consumer Products, ho nega tot. No es va amenaçar i no es va obligar ningú a seguir treballant, asseguren, i, segons ells, es van seguir els protocols de seguretat. En una declaració que presideix la seva pàgina web, signada pel CEO de la fàbrica, diuen:

"La nostra empresa és de propietat familiar i estimem els nostres empleats, alguns dels quals han treballat amb nosaltres durant molts anys."

Un home busca supervivents entre les ruens de la fàbrica d'espelmes de Mayfield
Un home busca supervivents entre la runa de la fàbrica d'espelmes de Mayfield (Reuters/Adrees Latif)


Una vuitantena de morts només a Kentucky

Segons l'últim balanç, només a Kentucky, almenys 74 persones han mort i n'hi ha 105 més que continuen desaparegudes pel pas dels tornados la nit de divendres passat.

Segons el governador de l'Estat, Andy Beshear, la xifra probablement augmentarà: "Podríem trigar setmanes fins a tenir un recompte real tant de morts com de destrucció".

Entre les víctimes, hi ha almenys sis menors. El governador ha ordenat que totes les banderes dels edificis públics onegin a mig pal durant una setmana en senyal de dol.

El president Joe Biden viatjarà a Kentucky aquest dimecres. Té previst visitar Fort Campbell, Mayfield i Dawson Springs. Són les ciutats que més han patit els efectes de la trentena de tornados que es va registrar en només una nit, també a Arkansas, Illinois, Indiana, Mississipí, Missouri, Ohio i Tennessee. El balanç de morts en el conjunt dels estats afectats és, de moment, de 88.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAmazon
Anar al contingut