ANÀLISI

Homenots del sud

El periodista Xavier Garcia i Pujades afronta el tercer lliurament d'una sèrie de treballs que demostren que el sud també existeix. Entrevistes humanes amb personatges clau de la cultura i la societat d'un territori, el que va de Vilafranca cap a avall. El resultat d'una feina d'anys que és molt més que un llibre i que quasi es pot considerar un ideal i una forma de viure.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Fa vint anys, el periodista de Vilanova i la Geltrú, Xavier Garcia, publicava a l'editorial El Mèdol el volum "Homenots del sud", una sèrie de converses amb personatges de la Catalunya Nova, en un reeixit intent de reivindicar la cultura i la vida de les terres del sud de Catalunya per boca de la seva gent.

 

L'any 2004 apareixia a Arola Editors una segona sèrie de personatges i ara apareix a la mateixa editorial la tercera sèrie. Músics, estudiosos, biòlegs, pagesos, escriptors, teòlegs, historiadors, activistes polítics i socials, sindicalistes, capellans, editors, la màquina d'escriure de Garcia s'acosta a tothom amb la mateixa intensitat i amb els mateixos horitzons, amb la necessitat imperiosa de cercar la vida i una manera de fer les coses en l'ànima dels personatges que protagonitzen aquestes històries humanes a cavall de la crònica i de l'entrevista.

 

Viatge a viatge, conversa a conversa, persona a persona, Xavier Garcia dibuixa amb precisió quirúrgica i científica la idiosincràsia d'unes terres amb diferències però també amb trets comuns, d'una geografia que la capital sempre ha mirat amb distància i, qui sap, potser també un cert recel i un gran desconeixement. Així les coses, aquests homenots són el fang humà que serveix per edificar nous somnis, per assolir nous reptes sense perdre en cap moment les referències ancestrals, la història i els records dels avantpassats.

 

Una gran crònica sobre el terreny que també és, en certa manera, un projecte de vida de l'autor, que, sens dubte, s'ha convertit en un dels principals coneixedors del territori, que explica a través de les seves gents.

Anar al contingut