Harvard situa l'inici de la Covid a l'agost observant els pàrquings dels hospitals de Wuhan

Un estudi de la facultat de Medicina de la Universitat nord-americana, que ha comparat imatges dels aparcaments i també les cerques per internet, suggereix que el coronavirus va aparèixer abans del que diu el govern xinès

Actualitzat

El 31 de desembre del 2019, el govern xinès va notificar per primera vegada a l'Organització Mundial de la Salut un brot d'una malaltia per coronavirus. Oficialment, els primers pacients amb símptomes d'una estranya pneumònia van aparèixer el 8 de desembre a la ciutat de Wuhan.

La sospita de diversos experts és que el problema sanitari va començar molt abans, però que les autoritats de Pequín van trigar a admetre-ho. Un nou estudi confirmaria aquesta hipòtesi i situaria l'inici a l'agost del 2019.

 

L'estudi porta el segell de la facultat de Medicina de la Universitat de Harvard. Crida l'atenció perquè ha estudiat aspectes que, d'entrada, semblarien poc relacionats amb la recerca científica de la malaltia. Els investigadors han analitzat dues coses: els aparcaments dels hospitals de Wuhan i les consultes fetes al buscador xinès d'internet Baidu.

S'han analitzat imatges per satèl·lit com aquesta dels aparcaments

La investigació de Harvard es basa en centenars d'imatges per satèl·lit dels aparcaments dels hospitals. Les van comparar amb captures d'un any abans i es van adonar que hi ha un canvi a partir de l'agost de l'any passat. A partir dels cotxes aparcats, veuen que hi ha un augment considerable del volum de visites a aquests centres, que creix encara més entre el setembre i l'octubre i arriba al seu pic màxim al desembre.

 

Des de Harvard reconeixen que no poden confirmar cap relació directa d'aquestes imatges amb el coronavirus, però creuen que avalen altres investigacions recents que conclouen que el coronavirus va aparèixer molt abans que es detectés al mercat de Wuhan.

A finals d'estiu es detecten moltes consultes sobre "diarrea" per internet a la Xina

El mateix s'aplica en el cas de les cerques per internet de termes relacionats amb la malaltia, amb dades interessants que apareixen a partir de finals d'estiu i principis de tardor:

"Mentre que les consultes del símptoma respiratori 'tos' mostren fluctuacions estacionals coincidint amb les estacions de la grip anuals, la 'diarrea' és un símptoma més Covid-19 i només mostra una associació amb l'epidèmia actual"

 

Els investigadors de Harvard destaquen "el valor de les noves fonts digitals per a la vigilància dels patògens emergents" que mostren un augment de dos senyals uns quatre mesos abans de l'inici documentat de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut