António Guterres, secretari general de l'ONU (Reuters / Mohammed Salem)

Guterres, a la COP27: "Estem immersos en la lluita de les nostres vides i l'estem perdent"

El secretari general de l'ONU alerta: "Som a l'autopista de l'infern climàtic i no aixequem el peu de l'accelerador"

RedaccióActualitzat

Crida del secretari general de l'ONU, António Guterres, a actuar contra la crisi climàtica.

Davant de caps d'estat i de govern de tot el món reunits a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh, on es fa la cimera anual de les Nacions Unides sobre el clima, Guterres ha remarcat que la COP27 "és un recordatori que la resposta és a les nostres mans".

"L'activitat humana és la causa del problema climàtic, per tant, l'acció humana ha de ser-ne la solució", ha argumentat.

"Estem immersos en la lluita de les nostres vides i l'estem perdent", ha alertat, abans de recordar que "els gasos d'efecte hivernacle continuen augmentant, i també les temperatures globals".

Foto de família dels caps d'estat i de govern assistents a la COP27 a Sharm al-Sheikh (Reuters / Mohammed Salem)

Guterres ha resumit la situació, pel que fa a la crisi climàtica, amb aquesta imatge:

"Som a l'autopista de l'infern climàtic i no aixequem el peu de l'accelerador."

També ha fet una crida a l'"acció per restablir la confiança, sobretot entre el sud i el nord", l'endemà que els països desenvolupats hagin acceptat debatre un acord de "pèrdues i danys" per compensar els països menys desenvolupats, que pateixen la conseqüència de les emissions contaminants sense ser-ne responsables.

En la defensa de la solidaritat per combatre la crisi climàtica, Guterres ha afirmat: "La humanitat ha d'elegir: cooperar o morir. O un pacte de solidaritat climàtica o un pacte de suïcidi col·lectiu."


Un impost especial per a les energètiques

Inaugurada aquest cap de setmana, la cimera del clima de l'ONU acull aquest dilluns i dimarts el fòrum de caps d'estat i de govern anomenat Cimera de la Implementació.

La COP27 acull la Cimera de la Implementació, el fòrum de caps d'estat i de govern (Reuters / Mohammed Salem)

Al centenar llarg de mandataris que hi assisteixen, Guterres els ha demanat un impost sobre "els beneficis extraordinaris de les empreses de combustibles fòssils", amb el qual s'obtinguin diners per ajudar les persones que pateixen amb la pujada del preu de l'energia i dels aliments, i també per combatre els danys que l'emergència climàtica ja causa en diversos països.

Entre els líders europeus que s'han desplaçat a Sharm al-Sheikh hi ha la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; la nova primera ministra italiana, Georgia Meloni, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. També el nou primer ministre britànic, Rishi Sunak.

El president dels Estats Units, Joe Biden, té previst desplaçar-se a la COP27 d'aquí uns dies; també el president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva.

Entre els països que encapçalen les emissions de gasos d'efecte hivernacle destaquen les absències dels presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de la Xina, Xi Jinping. Aquests dos països, però, sí que tenen representació a la cimera, a la qual han enviat delegacions de tècnics i negociadors.

La COP27 ha suposat el retorn a l'Àfrica de la cimera del clima de l'ONU sis anys després de fer-se a Marràqueix, al Marroc. La ciutat triada, però, és polèmica, perquè Sharm al-Sheikh és una ciutat turística situada enmig del desert, exemple d'un model que és el contrari del que cal fer per combatre la crisi climàtica.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut