Grups feministes consideren "misògina" la llei trans que preveu el Ministeri d'Igualtat
Famílies de nens trans viuen amb esperança la nova llei

Grups feministes consideren "misògina" la llei trans que preveu el Ministeri d'Igualtat

El col·lectiu trans veu de bon ull i amb esperança la tramitació de la llei

Actualitzat

L'esborrany de la nova llei trans que impulsa el Ministeri d'Igualtat, amb Irene Montero al capdavant, ha aixecat recels tant des del govern espanyol com des de col·lectius feministes.

Aquestes organitzacions alerten que, tal com està plantejada, la nova legislació porta a una "confusió conscient" entre sexe i gènere que acabarà perjudicant les dones. Si s'elimina la categoria de sexe en el Registre Civil, avisen, es tiraran per terra totes les polítiques d'igualtat.

L'Aliança contra l'esborrat de les dones ha advertit que "qualsevol home que s'autodetermini dona" podria accedir a les "quotes reservades" i als "espais específics" per a dones. Posen com a exemple que un home podria competir en l'esport femení o entrar en una presó de dones.

Aquest col·lectiu assegura que la llei és "misògina", remarquen que ser dona "no és un sentiment" i qüestionen fortament que els menors puguin decidir hormonar-se sense autorització dels pares.

 

Des d'aquesta plataforma feminista consideren l'esborrany una "aberacció en termes jurídics i polítics" i remarquen que les lleis "no hi són per regular sentiments ni desitjos".

També al·leguen que el feminisme "sempre ha sigut contrari a assumir la identitat de gènere" i per això, avisen, només acceptarien una llei que no inclogui el reconeixement jurídic de l'autodeterminació de gènere.

Discrepen totalment del fet que el reconeixement del sexe sigui "una cosa subjectiva" o que la sanitat pública es faci càrrec de tractaments hormonals o canvi de sexe sense "uns mínims mèdics".

El col·lectiu Feministes de Catalunya coincideix amb els arguments. Creu que la llei pot comportar un retrocés per als drets de les dones:

"Si es pot ser dona només declarant-t'ho, les lleis promulgades per defensar els nostres drets davant les desigualtats persistents entre dones i homes deixen de tenir sentit. Les estadístiques sobre violència masclista, bretxa salarial, etc., no seran fiables.

Els homes autodeclarats dones tindran accés a les ajudes que donen suport a la nostra promoció a tots els camps. Amb l'aplicació d'aquesta llei també es destrueix l'esport femení i s'eliminen espais segurs per a dones per considerar-se "excloents"."

 

 

La catedràtica de Filosofia Amelia Valcárcel ha considerat que una llei així "acabaria amb totes les lleis d'igualtat i alguns articles de la Constitució":

 

Les famílies de nens trans veuen de bon ull la proposta

Malgrat les crítiques d'alguns grups feministes, el col·lectiu trans considera que la llei els farà la vida molt més fàcil. Les famílies amb infants trans veuen amb esperança la proposta de la nova llei.

És el cas d'Olga Nadal, mare d'una nena trans de 10 anys, que valora alguns aspectes de la llei, tal com ens ha explicat. La presidenta de l'associació Chrysallis Famílies de Menors Trans, Ana Valenzuela, també veu amb esperança la tramitació de la norma:

 

Calvo admet discrepàncies amb la llei trans

Els altres recels han arribat per boca de la vicepresidenta del govern de coalició, Carmen Calvo. La dirigent socialista s'ha declarat preocupada per la possibilitat que el gènere es pugui escollir "sense res més que la mera voluntat o el desig", és a dir, sense que ho acrediti una prova mèdica o psicològica. I aquest és un dels eixos de la llei que ha preparat el ministeri que recau en Unides Podem.

En declaracions a la Cadena SER, Calvo afirmat que no es pot "posar en risc els criteris d'identitat de la resta dels 47 milions d'espanyols".

D'aquesta manera ha reconegut que hi ha discrepàncies amb els socis de govern. El PSOE la considera una proposta de màxims d'Unides Podem i assegura que encara l'han de discutir.

El Ministeri d'Igualtat va afimar dimecres que les diferències eren matisos i que hi havia un "consens enorme" en l'esborrany entre els dos partits i va mantenir que vol aprovar la llei els pròxims dies.

Arran d'aquestes declaracions, la Federació Plataforma Trans ha demanat la dimissió de la vicepresidenta.

 

Què diu l'esborrany de la llei trans

La proposta preveu que qualsevol persona major de 16 anys pugui canviar-se el sexe al DNI o fins i tot no indicar-ne cap, si no se sent ni home ni dona.

Ara, per modificar el sexe al Registre Civil, cal un informe mèdic o psicològic i 2 anys de tractament hormonal.

En el cas dels menors de 16, el canvi de sexe es podrà fer amb el consentiment dels pares.

L'esborrany preveu tractaments i operacions al sistema de salut públic, i també tècniques de reproducció assistida.

ARXIVAT A:
FeminismeLGTBIQ+Unides PodemPSOEDrets humansIgualtat de gènereMasclisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut