Google mostra amb les seves dades de mobilitat l'abast del confinament

Països com la Xina i Corea del Sud han usat la geolocalització individualitzada per analitzar el contagi del coronavirus, cosa que a la resta del món està prohibida

RedaccióActualitzat

La multinacional nord-americana Google ha publicat aquest divendres informes estadístics elaborats a partir de les dades de telèfons mòbils on es pot veure com estar afectant les ordres de confinament pel COVID-19 la mobilitat de les persones .

En aquests moments, aquesta mesura contra la pandèmia s'aplica ja  a 131 països. A més, usen dades de manera anònima, és a dir que no es poden recuperar les identitats individuals tal com estipula la legislació vigent.

 

 

Els informes, que lla empresa ha posat a disposició de tothom, estan segmentats per països. També ho ofereix per comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, com és veu en el gràfic, la tendència és clarament descendent des que es publica el decret. Només les botigues de queviures i les farmàcies van oscil·lant en el nombre de gent.
 

Efecte de les mesures

L'objectiu, segons Google, és ajudar als responsables de salut pública i altres administracions a entendre millor quins estan sent els efectes de les mesures adoptades i, si és necessari, modificar-les un cop s'analitzin.

Els gràfics de mobilitat representen sis categories diferents: botigues i oci; supermercats i farmàcies; parcs; estacions de transport públic; llocs de treball; i espais residencials, de manera que és possible, per exemple, observar la tendència d'activitat que hi ha hagut als parcs d'arreu de l'Estat espanyol des que es van decretar el confinament.

 

La multinacional californiana ha agregat per països unes dades que ja existien i eren públiques de manera individualitzada a través de Google Maps. Amb aquesta aplicació, es pot consultar en temps real si una botiga, un restaurant està més o menys ple de gent del que és habitual.

Consentiment exprés

Els informes només s'alimenten de les dades recaptades mitjançant els sistemes de geolocalització dels telèfons de particulars que hagin donat el seu permís exprés. L'actualització es fa de manera periòdica, cada dos o tres dies, per a mostrar les últimes tendències.

Google va assegurar que els informes es nodreixen exclusivament de dades agregades i completament anònims, i que compleixen amb els seus "més estrictes protocols i polítiques de privacitat". De fet, les xifres que s'ofereixen ni tan sols són absolutes, si no que es tracta de percentatges.

 

A diferència del que han fet alguns països asiàtics com la Xina o Corea del Sud, aquests informes no inclouen cap mena de dada individualitzada, ni moviments de persones concretes ni estats de salut o d'infecció.

Prevenir infeccions

Per tant, la seva utilitat no recau en prevenir possibles infeccions, sinó únicament en mesurar l'efectivitat de les ordres de distanciament social.

Si els usuaris no volen que Google inclogui els seus moviments en aquestes dades agregades, haurà d'assegurar-se de tenir "desactivat" l'historial d'ubicacions en el menú de configuració del seu telèfon mòbil, tal com ve de manera predeterminada a menys que el propi usuari hagi decidit canviar-ho.

 

El debat que s'ha obert ara és si aquesta informació caldria fer-la servir per prevenir l'avanç de la malaltia, com s'ha fet als països asiàtics, o es més important primar la privacitat de les persones tal com exigeix la llei.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutGoogle
Anar al contingut