Madrid

Garzón rebutja imputar Otegi per la roda de premsa que va oferir després de l'atemptat a Barajas

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón no imputarà cap delicte de desobediència al líder de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, per la compareixença informativa que va fer després de l'atemptat d'ETA de Barajas. D'aquesta manera, el magistrat ha desestimat la querella que havia presentat l'Associació de Víctimes del Terrorisme.

Actualitzat

En la resolució, Baltasar Garzón assenyala que Arnaldo Otegi no ha comès cap delicte ni ha desobeït l'acte de suspensió d'activitats de Batasuna per la roda de premsa que va oferir després de l'atemptat a Barajas, ja que no té restringits els seus drets civils o polítics per la seva militància a Batasuna mentre no participi en actes impulsats directament per aquesta formació il·legalitzada.

Pel jutge de l'Audiència Nacional, "criminalitzar les accions de l'esquerra abertzale només pel fet d'afirmar que són Batasuna i ETA és una reducció simplista, no ajustada a la realitat i, en tot cas, sense justificació probatòria en aquesta causa, i contradiu obertament l'article 24.2 de la Constitució" que, entre altres coses, reconeix la presumpció d'innocència. I afegeix que "no es pot presumir, com està fent l'acusació popular, en demanar la imputació del senyor Otegi, que l'activitat de l'esquerra abertzale és delictiva pel simple fet d'afirmar-ho, i que es troba integrada en l'organització terrorista ETA, i que aquest, pel simple fet de comprendre en la seva òrbita Batasuna, també ho fa ara amb l'esquerra abertzale".

Garzón adverteix que "només si s'aportessin proves que evidenciessin la integració (de l'esquerra abertzale) a l'estructura terrorista es podria prendre una decisió en sentit restictiu, o sempre que la relació de causalitat quedés demostrada".

El magistrat rebutja així la petició que va fer l'Associació de Víctimes del Terrorisme i l'associació Dignitat i Justícia, que estimaven que Otegi havia comès delicte en intervenir en nom de Batasuna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut