Francisco Sagasti, nou president del Perú, sortint del Congrés acompanyat dels membres de la Mesa (EFE / Paolo Aguilar)
Francisco Sagasti, nou president del Perú, sortint del Congrés acompanyat dels membres de la Mesa (EFE / Paolo Aguilar)
Lima

Francisco Sagasti, tercer president del Perú en només set dies

"Farem tot el possible per tornar l'esperança a la ciutadania", ha dit el nou president després de ser escollit

Actualitzat

Després d'un buit de poder de 24 hores, el Congrés del Perú ha escollit un nou president interí del país. Es tracta del diputat liberal Francisco Sagasti, del Partit Morat, de centredreta, que aquest dimarts assumirà el lideratge del país en plena crisi política i social.

Sagasti, de 76 anys, ha estat escollit per una àmplia majoria com a president del Congrés i així ha quedat automàticament investit també com a president de la República. La Constitució estableix que, quan no hi ha president, el cap de la mesa assumeix la presidència del país.

El polític liberal és el segon cap de govern provisional després de la renúncia de Manuel Merino aquest diumenge enmig de fortes protestes. En només una setmana, el Perú ha tingut tres presidents, des de la moció de censura que va destituir Martín Vizcarra, acusat de corrupció i declarat pel Congrés com a incapaç moralment per governar.

Amb les presidències del govern i el Congrés vacants, dos dels tres poders de l'Estat van quedar inoperatius en un context de crisi social i política en un dels països llatinoamericans més afectats per la Covid-19. Ara, el que es busca és reconduir el país cap a les eleccions presidencials de l'abril i pilotar una transició pacífica en el poder.

 

El nou president del Perú, moments després de ser escollit
El nou president del Perú, moments després de ser escollit (EFE / Paolo Aguilar)

 

"No és un dia de celebració"

Sagasti ha arribat al poder fent una crida a la unió de tot el país i ha dit que està "convençut" que és l'única manera de "tirar endavant". Després de jurar el càrrec de president del Congrés, el polític liberal ha afirmat que el govern i el parlament peruans han de "demostrar" a la ciutadania que són responsables i que "poden confiar" en ells.

"Farem tot el possible per retornar l'esperança a la ciutadania"

En el seu primer discurs, ha començat proclamant que no era "un dia de celebració" perquè havien mort dos joves i desenes més han resultat ferits per la repressió policial en les protestes ciutadanes dels darrers dies.

 

Un polític ben vist a dreta i esquerra

Sagasti és una figura de relatiu consens, ben vist tant a l'esquerra com a la dreta, i amb un perfil que pot ajudar a tranquil·litzar una ciutadania farta de les maniobres polítiques que van comportar la destitució de Vizcarra i l'arribada al poder de Merino.

De fet, el nou president va ser un dels pocs diputats (només 19 de 130) que es van oposar al cessament de Vizcarra, que considerava il·legítim, desestabilitzador i allunyat de la voluntat popular.

Anar al contingut