Jornada de reflexió dels candidats a l'alcaldia de Barcelona
Jornada de reflexió dels candidats a l'alcaldia de Barcelona (CCMA)

Família, amics i teatre: la jornada de reflexió dels alcaldables per Barcelona

Després de quinze dies molt intensos, els candidats a les eleccions municipals del 28M d'arreu de Catalunya tindran un dissabte relaxat abans del gran dia

RedaccióActualitzat

Després de dues setmanes de campanya electoral, els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals del 28M estan a només vint-i-quatre hores de conèixer l'abast de l'èxit de les seves propostes.

En uns quinze dies frenètics d'encaixades de mans amb els potencials votants i de ponències i debats, els alcaldables fan una petita pausa abans del gran dia.

Aquest dissabte arrenca amb les tradicionals fotografies de candidats convocades per alguns mitjans de comunicació i, a continuació, començarà una jornada de reflexió que molts aprofitaran per desconnectar.

La batalla per Barcelona

Els alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona han optat per una jornada amb propostes molt diverses. Ernest Maragall, el candidat d'ERC, té previst aprofitar el dia per relaxar-se: dinarà amb la família i, a la tarda, farà una visita al seu germà Pasqual: "L'aniré a veure perquè no ho he pogut fer en les últimes setmanes". A última hora, dubta entre anar a un concert o a veure "L'alquimista" al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

Ada Colau, per la seva banda, ha tancat la tercera campanya electoral consecutiva. L'actual alcaldessa de Barcelona i candidata de BComú, després de la foto de família dels candidats, ha decidit passar la resta del dia amb els fills i la família: "Si faig alguna activitat de ciutat serà lúdica i amb els nens, perquè en tinc moltíssimes ganes".

Jaume Collboni, un dels més matiners, ha quedat amb Salvador Illa, primer secretari dels socialistes catalans, a primera hora per fer un balanç de la campanya i enfocar l'estratègia per als pròxims dies. Després de les sessions de fotos, el candidat del PSC anirà amb la seva mare, la seva germana i els nebots a un restaurant de Nou Barris on serveixen menjar casolà, i a la tarda es dirigirà al Teatre Villarroel per veure l'obra "L'oreneta".

Els alcaldables per Barcelona han pujat al Mirador de l'Alcalde, a Montjuïc, per fer la foto del diari El País (CCMA)

Xavier Trias, que ha tornat aquest any a l'escena política de Barcelona, gaudirà de les pròximes vint-i-quatre hores amb els seus. El candidat de Trias per BCN, després de fer-se les fotos, passarà el dia amb la família, de moment sense res previst: "Anirem sobre la marxa".

Anna Grau, després de la seva primera campanya com a cap de llista, té ganes, sobretot, de descansar. Després de les sessions de fotos amb la resta d'alcaldables, la candidata de Cs dinarà amb els amics a la Barceloneta abans de prendre's una tarda completament de relax.

Daniel Sirera, aquest dissabte, recuperarà la seva visita quotidiana al mercat del Ninot. Al migdia, el candidat del PP passejarà i menjarà alguna cosa a la Fira del Comerç de Galvany amb la seva parella, abans de tornar a casa, estirar-se al sofà i fer una migdiada veient alguna pel·lícula. A la tarda, sortirà a passejar pel centre i soparà amb els amics.

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, en la tradicional foto de família per a EFE
Els candidats a l'alcaldia de Barcelona en la tradicional foto de família per a EFE (CCMA)

Eva Parera, després de ser la mà dreta de Manuel Valls el 2019, ha encapçalat la llista del seu partit per primera vegada. La candidata de Valents, després de les fotos, convidarà el seu equip de campanya a dinar o a un vermut: "Més que un equip de treball som un grup d'amics. Han treballat moltíssim i ara toca que ens veiem relaxadament".

Bascha Changue té clar els seus objectius d'aquest dissabte: descansar, estar amb la família i passejar pel barri. La candidata de la CUP, després de 19 actes electorals en quinze dies, té ganes d'estar a casa, passejar amb els seus fills i la seva companya i "agafar forces" per a diumenge.

Un altre debutant en unes eleccions a l'alcaldia de Barcelona és Gonzalo de Oro. El candidat de Vox passarà el dia amb els seus fills i passejarà per la Fira del Comerç de Sant Gervasi, al carrer Muntaner.

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona es preparen per a la tradicional foto de 'La Vanguardia'
Els candidats a l'alcaldia de Barcelona es preparen per a la tradicional foto de La Vanguardia (CCMA)

El 28M podran votar gairebé cinc milions i mig de catalans

Aquest diumenge 28 estan cridats a les urnes gairebé 5 milions i mig de catalans: 5.490.046. Això suposa un augment de 69.993 persones més que els anteriors comicis, els del 2019, segones les dades de la delegació del govern a Catalunya.

De totes aquestes persones, 4 milions podran votar a la província de Barcelona. A la capital, el cens engloba més d'un milió de persones que tenen la nacionalitat espanyola (1.108.175) i 21.131 estan inscrits en el cens d'estrangers residents a Espanya.

La xifra de regidors que conformen el plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha anat canviant al llarg dels anys, a causa dels canvis en el nombre d'habitants a la ciutat: dels 43 el 1979 o 1991 als 41 actuals.

A Tarragona, podran exercir el seu dret a vot un total de 583.321, mentre que a Girona ho faran 535.257 persones i a Lleida, 303.125.

A més, fins a 80.189 catalans han sol·licitat el vot per correu, 66.176 dels quals de manera presencial i 14.013 telemàticament.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut