Els treballadors del Diario de Mallorca, aquest dimecres concentrats davant la seu del mitjà per protestar per l'acció judicial (EFE)
Els treballadors del "Diario de Mallorca", concentrats aquest dimecres davant la seu del mitjà per protestar per l'acció judicial (EFE)
Palma

Europa Press i "Diario de Mallorca" es querellen amb el jutge que va requisar els mòbils

Va ordenar requisar els telèfons de dos periodistes per identificar l'origen d'una filtració del cas Cursach

RedaccióActualitzat

L'agència de notícies Europa Press i el "Diario de Mallorca" es querellaran contra el jutge Miguel Florit, titular del jutjat número 12 de Palma, a qui acusen de prevaricació judicial.

Florit va ordenar a la Policia Nacional que requisés els telèfons mòbils de dos periodistes, un d'Europa Press i un altre del "Diario de Mallorca", per identificar l'origen d'una filtració periodística sobre el cas Cursach.

Europa Press té previst presentar la querella aquest mateix dijous, i a més de prevaricació, acusa el jutge de delictes contra la inviolabilitat de domicili i vulneració del secret professional.


"Coacció intolerable"

El "Diario de Mallorca" també prepara una querella contra el que en la seva editorial ha qualificat de "coacció intolerable".

 

Aquest mitjà acusa el jutge d'haver emès una ordre judicial sense precedents "a instàncies de dos imputats en una macrocausa de corrupció que afecta empresaris poderosos, policies, funcionaris i polítics."

El diari considera que l'acció judicial és "gravíssima" perquè busca "impedir que es publiqui informació sobre el cas Cursach."

Notícia relacionada: Detalls esfereïdors del "modus operandi" de Cursach, el magnat de la nit mallorquina detingut


"Rebuig enèrgic" de la NME

A banda de les querelles, l'ordre del jutge ha generat una allau de queixes i protestes des del món periodístic, també de les principals associacions professionals d'arreu d'Espanya.

S'hi ha afegit també la de l'associació europea d'editors, la News Media Europe, NME, que ha expressat el seu "rebuig enèrgic i la més ferma condemna" contra la decisió judicial.


La fiscal general de l'Estat justifica la mesura

Malgrat les protestes, la fiscalia, que va avalar la decisió del jutge, ha ratificat el seu suport a l'ordre de requisament.

Després que uns 200 periodistes li adrecessin una queixa per escrit, la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha dit que no està preocupada per si s'ha vulnerat l'article 20 de la Constitució, que protegeix la llibertat d'expressió i d'informació.

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, aquest dimecres interpel·lada pels periodistes a Madrid (EFE)


El fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló, ha dit que l'ordre del jutge li va semblar "delicada", però que hi va donar el vistiplau després que la Fiscalia Anticorrupció la donés per bona. Barceló ha considerat que no és un precedent perillós.

Manifestació a Palma demanant la detenció del jutge i el fiscal del cas Cursach

Cursach va denunciar la filtració

Aquest dimarts una secretària del jutjat i agents de policia van presentar-se a les redaccions dels dos mitjans i van endur-se els mòbils dels dos periodistes i també dos ordinadors de la periodista d'Europa Press, que va denunciar que els agents li van impedir consultar els serveis jurídics de l'empresa abans d'entregar els aparells. El jutge havia autoritzat a copiar tota la informació del correu electrònic i les xarxes socials dels periodistes per identificar les seves fonts.

La decisió del jutge està directament relacionada amb la denúncia de Bartomeu Cursach després que aquests mitjans filtressin al juliol un document policial del sumari en què se l'acusa d'haver defraudat més de 50 milions d'euros a Hisenda i 14 més a la Seguretat Social.

Cursach està considerat el principal empresari de l'oci nocturn a Mallorca, i està en llibertat després d'haver pagat una fiança d'1 milió d'euros i haver passat 13 mesos en presó preventiva.

ARXIVAT A:
JudicialMitjans de comunicacióLlibertat d'expressió Corrupció
Anar al contingut