Persones miren com passa un vaixell pel canal de Suez cap al mar Roig, a Ismaïlia, Egipte (EFE/Mohamed Hossam)

Espanya no participarà en la missió al mar Roig liderada pels EUA i en demana una d'europea

Considera que una "mera ampliació" de la missió Atalanta no és la solució per lluitar contra els pirates houthis

RedaccióActualitzat

Espanya no participarà en la missió "Guardià de la prosperitat", liderada pels Estats Units al mar Roig per protegir el transport marítim dels atacs dels rebels houthis.

La decisió, anunciada aquest dissabte pel Ministeri de Defensa, arriba després d'haver proposat la creació d'una missió "nova i específica", pròpia de la Unió Europea, que l'ha rebutjada en favor d'integrar-se a la missió nord-americana des de la missió Atalanta, desplegada a l'oceà Índic sota lideratge espanyol.

En la nota enviada als mitjans aquest dissabte, Defensa remarca el compromís "total i absolut" d'Espanya amb la pau i assegura que "és, i sempre serà, un aliat seriós i fiable, compromès amb la UE, l'OTAN i les Nacions Unides".

Protesta de rebels houthis a la capital del Iemen, Sanà, contra la missió liderada pels EUA (EFE/Osamah Yahya)

Considera, però, que "per tenir la màxima eficàcia" cal crear una nova missió amb "abast, mitjans i objectius propis", acordada per la UE, i no limitar-se a una "mera extensió" de la missió Atalanta.

Argumenta, a més, que "la naturalesa i els objectius de la missió Atalanta (...) no tenen res a veure amb el que es pretén assolir al mar Roig".

També que la lluita contra la pirateria a l'Índic "exigeix la màxima dedicació", afegeix, encara, el ministeri liderat per Margarita Robles.

Un rebel houthi a bord del vaixell de càrrega Galaxy Leader, aquest dimecres, al mar Roig (Reuters/Houthi Military Media)

Defensa, d'altra banda, ha desmentit que Espanya hagi vetat cap missió de la UE al mar Roig.

Espanya lidera l'operació Atalanta contra la pirateria a l'oceà Índic i hi aporta el 40% de les forces, dues fragates i mitjans aeris no tripulats.


Cal l'autorització del Congrés

La llei de defensa nacional espanyola estableix que el Congrés dels Diputats ha d'autoritzar missions a l'estranger.

Es dona la circumstància que possible la participació de l'exèrcit espanyol en la missió "Guardià de la prosperitat" no està ben vista per alguns grups de la cambra baixa que acostumen a donar suport al govern espanyol.

Aquesta resistència, però, podria ser superada si el PP donés suport a la participació en la missió liderada pels EUA.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaExèrcit espanyolGovern espanyol
Anar al contingut