La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, aquest divendres
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, aquest divendres (Reuters/Russell Cheyne)

Escòcia diu adeu a la Unió Europea reclamant un segon referèndum d'independència

La bandera de la UE continuarà onejant a les seus del Parlament i del govern escocesos

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest divendres també serà l'últim dia dins de la UE per a Escòcia, malgrat que en el referèndum del Brexit del 2016 el 64% dels escocesos hi van votar en contra.

Aquest és el principal argument de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, per reclamar un segon referèndum d'independència.


Sturgeon: "La feina és convèncer la majoria"

Sturgeon aquest mateix divendres ha donat per fet que aquest referèndum es farà abans que acabi el 2020, i que ara el que cal és "persuadir" la majoria de ciutadans escocesos:

"La nostra feina serà convèncer la majoria dels escocesos per escollir la independència. Vull centrar-me avui en la feina que ens cal fer per persuadir aquesta majoria que la independència és la millor tria i que en el procés per fer-ho assegurarem el dret a escollir en un referèndum."


Boris Johnson, en contra

A principis de gener el govern del primer ministre, Boris Johnson, va negar aquesta possibilitat, amb l'argument que el 2014 l'independentisme escocès va perdre el referèndum.

En les eleccions del desembre les forces polítiques encapçalades per Sturgeon i Johnson van ser les grans guanyadores.

Llavors, el Partit Nacionalista Escocès de Sturgeon, l'SNP, va aconseguir 47 dels 59 escons d'Escòcia a la Cambra dels Comuns, de manera que se sent tan avalada pels ciutadans com Johnson.

Mantindran la bandera de la UE

De moment, el Parlament escocès ha decidit que aquest divendres a la nit no es traurà la bandera europea que oneja a l'edifici, malgrat que els serveis jurídics de la cambra han dit que cal fer-ho.

La bandera blava amb les estrelles també es mantindrà a la seu del govern escocès.

Manifestació el novembre en favor d'un segon referèndum d'independència a Escòcia (Reuters)


Canvi d'escenari

El principal argument que utilitza l'SNP per reclamar un nou referèndum és que des del 2014 hi ha hagut "un canvi material de les circumstàncies".

Segons l'SNP, llavors va guanyar el no a la independència amb un 55% dels vots precisament perquè els ciutadans volien mantenir-se dins de la Unió Europea.

Els experts asseguren que Escòcia necessita mà d'obra estrangera per rejovenir una població envellida i mantenir els serveis públics, i que estar fora de la UE ho dificultarà.

Eleccions al maig del 2021

Aquest dimecres el govern de l'SNP, presidit per Sturgeon, ha guanyat una moció al Parlament que reconeix "el dret sobirà del poble escocès a determinar la forma de govern".

El govern de Johnson farà tot el possible perquè el segon referèndum escocès no se celebri aquest any, de manera que el més possible és que a Sturgeon li calgui esperar als resultats de les eleccions escoceses, previstes per al maig del 2021.

De moment assegura que el seu govern té "un clar mandat" guanyat en "tres successives eleccions" per fer aquest segon referèndum.

També que hauria de ser el Parlament escocès el que decidís si es fa i com es fa, malgrat que la legislació vigent exigeix que el govern britànic l'accepti.

 

ARXIVAT A:
Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut