Façana principal de l'escola de Saldes, al Berguedà
L'escola de Saldes ha estat tancada des de l'any 2010
Catalunya al dia

"És un triomf": l'escola de Saldes reobrirà portes després de 14 anys tancada

Els veïns celebren la recuperació del centre educatiu i creuen que pot ajudar a revitalitzar aquest petit poble del Berguedà

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

Saldes es va quedar sense escola l'any 2010. Una decisió que alguns veïns van considerar injustificada perquè encara hi havia sis alumnes inscrits. Des d'aquell moment, els nens i nenes d'aquest petit municipi del Berguedà, d'uns 300 habitants, han hagut de desplaçar-se a altres poblacions veïnes per poder anar a classe, però aquesta realitat està a punt de canviar.

Al setembre l'escola Pedraforca tornarà a obrir portes després de 14 anys tancada. I ho farà, de nou, amb un mínim de sis alumnes. El curs que ve oferirà tots els cursos d'infantil i el següent, el 2025-2026, s'hi afegirà primària. 

Una criatura juga amb un tricicle a l'escola de Saldes, al Berguedà
Durant anys, els infants de Saldes han hagut d'anar a classe a municipis veïns (Nati Adell/3Cat)

Tant els veïns com les autoritats del poble estan molt satisfets perquè feia anys que hi anaven al darrere, com expressa l'alcaldessa, Dolors Jiménez. Assegura que sempre ho intentaven sense èxit, però ara s'han pogut acollir a un projecte d'obertura d'escoles rurals impulsat per la Generalitat.

"Cada any sortíem del departament amb un 'no' per resposta. Quan ho vaig dir, la gent gairebé no s'ho va creure. És una alegria immensa."


Aules de proximitat

Des de l'any passat, a Saldes hi ha un espai familiar que es fa càrrec de cinc criatures petites (de 0 a 6 anys), però 12 infants han d'anar cada dia en taxi a l'escola de Vallcebre, a uns 12 quilòmetres de distància. Sense córrer, això són uns 20 minuts en cotxe.

Mònica Brosel, que és mare de dues nenes, s'hi ha trobat amb la més gran, la Ivet, que té 10 anys.

"El taxi era una angoixa per a nosaltres, tal com estan les carreteres. Només pensar que podrà anar a l'escola al seu poble i sortir de casa 5 minuts abans d'entrar és un triomf."

Una decisió que beneficia els infants i les famílies, però també el conjunt del municipi, com subratlla Violant González, mare d'un nen de 2 anys.

"Volem que vingui gent a viure i, sobretot, mantenir la gent que hi ha aquí. Si hi ha l'escola oberta, és més fàcil que les famílies decideixin quedar-s'hi."

Una tanca de l'escola de Saldes, al Berguedà, amb un cartell on hi diu 'Zona escolar'
Les instal·lacions es rehabilitaran per poder acollir els nous alumnes (Nati Adell/3Cat)

Precisament per atraure famílies amb fills, l'Ajuntament està rehabilitant antics edificis públics per oferir-los a preu per sota de mercat. L'oferta total és de 6 habitatges, quatre dels quals ja estan ocupats i els altres dos estaran disponibles abans de l'abril.

També està previst rehabilitar l'escola, d'uns 400 metres quadrats construïts l'any 1944, sobretot per adequar-ne l'interior. Tindrà biblioteca, aula informàtica, menjador, ascensor... L'obra compta amb un pressupost que supera els 400.000 euros, la major part dels quals provenen d'una subvenció de la Diputació de Barcelona.

ARXIVAT A:
Educació Despoblament
Anar al contingut