Laura Borràs arribant a la segona jornada del judici (EFE/Toni Albir)
Laura Borràs arribant a la segona jornada del judici (EFE/Toni Albir)

Laura Borràs declararà al final del seu judici tal com havia demanat

El tribunal accepta aquesta petició de la defensa, tot i que la Fiscalia s'hi havia oposat

RedaccióActualitzat

Laura Borràs podrà declarar al final del seu judici. El tribunal ha acceptat la petició de la defensa de la presidenta del Parlament suspesa, que ho havia demanat al·legant que així podrà respondre totes les acusacions. També les que puguin llançar sobre ella els altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, arran del possible pacte que negocien amb la Fiscalia per incriminar-la a canvi d'una rebaixa de les penes.

Aquest dimarts s'ha fet la segona sessió del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i s'han tornat a abordar qüestions prèvies, com ja es va fer en la primera, divendres passat. Aleshores, la defensa de Borràs va demanar la suspensió del judici perquè considera que, pel mateix pacte de les defenses, es queda sense estratègia i indefensa.

El tribunal no s'ha pronunciat sobre aquest punt en concret. Sí que ha rebutjat suspendre el procés per un altre argument: la petició per part de Borràs de fer un canvi en un escrit de la Fiscalia, que també considerava que li genera indefensió. "Si s'accepta això, estem venuts", ha arribat a dir l'advocat Gonzalo Boye.

Per tant, el judici tira endavant i la pròxima data marcada al calendari és el dilluns 20 de febrer, quan han de declarar Isaías Herrero i Andreu Pujol. Serà important veure les versions que donen cadascun d'ells. Sobretot pel que fa als mails entre Borràs i Herrero, que la defensa de la presidenta de Junts considera que no es van aconseguir de manera legal.

La presidenta suspesa del Parlament, abans que comencés la primera sessió del judici al TSJC, divendres passat
La presidenta suspesa del Parlament, abans que comencés la primera sessió del judici al TSJC, divendres passat (EFE / Andreu Dalmau)

Serà quan es començarà a parlar del centre de la qüestió: si hi va haver irregularitats en l'adjudicació de contractes públics des de la Institució de les Lletres Catalanes.

Les fiscals, que l'acusen de prevaricació i falsedat documentaldemanen 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per haver adjudicat de forma presumptament irregular contractes menors quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

La mateixa pena per a l'informàtic que hauria col·laborat amb ella, Isaías Herrero, i tres anys de presó per al tercer acusat, Andreu Pujol.

Els antecedents del cas Borràs

El cas Borràs comença el novembre del 2017 en una oficina de correus de Castellbell i el Vilar. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís d'algú que havia trobat un sobre amb bitllets falsos al seu apartat de correus.

El destinatari real era Isaías Herrero. És per això que el jutjat de Manresa li obre una investigació per falsificació de moneda, primer, i després per tràfic de drogues. Més tard, se li intervé el telèfon i se li atribueix aquesta conversa:

"-... perquè jo tinc uns marrons... buf (...) home, és clar, perquè jo amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, jo facturo uns 'trapis' por allà.. però he de fer un pressupost, bé... o sigui, que he de fer dos pressupostos bons i quatre de no bons.. el fotut és si la Borràs deixa de ser directora..."

La relació entre Borràs i Herrero arrenca quan ella dirigia un màster de Literatura a la Universitat de Barcelona i ell, que és informàtic, en va ser professor. Durant la investigació, el cas va passar dels Mossos d'Esquadra a la Guàrdia Civil per ordre de la jutge instructora, que va detectar filtracions d'informació, tot i el secret de sumari.

És la Guàrdia Civil que va intervenir uns suposats correus electrònics de l'ordinador d'Herrero, que Borràs no reconeix com a propis i que al judici intentarà desmuntar. En un, Herrero li hauria contestat que encara li falta enredar algú perquè li faci una factura que falta. I, en un altre, Borràs li hauria dit que s'havien de presentar diferents pressupostos per a cada encàrrec i que presentés al seu nom el de menys valor econòmic..., però que no patís perquè ja havia reservat els diners, i que el tràmit era carregós.

La Guàrdia Civil manté que a l'ordinador d'Herrero hi havia una carpeta anomenada "pressupostos Laura" amb els pressupostos i les factures que al seu nom i d'altres persones o empreses hauria enviat a les Lletres Catalanes entre el 2013 i el 2017.

Borràs li hauria adjudicat 18 contractes menors per un valor d'uns 330.000 euros. Per exemple, per l'adaptació de la plataforma digital Què llegeixes? o el portal de les Lletres Catalanes. La presidenta de Junts nega que cometés cap irregularitat i denuncia que és víctima d'una persecució política i d'una investigació sense garanties.

El 2019, Isaías Herrero va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona a cinc anys de presó per falsificació de moneda i tràfic d'estupefaents, pena que no va complir gràcies a un pacte amb la Fiscalia. Ara, també estaria intentant un pacte que li permetés evitar la presó.

ARXIVAT A:
JudicialJxCatLaura BorràsTSJC
Anar al contingut