L'origen del cas Borràs: bitllets falsos en un apartat de correus de Castellbell i el Vilar

La presidenta de Junts denuncia que el seu cas està ple d'irregularitats i que vulnera la presumpció d'innocència

Montse Bassa Alemany

El cas que ha portat a judici la presidenta de Junts, Laura Borràs, per adjudicació irregular de contractes, arrenca per casualitat: arran de la investigació d'un estret col.laborador de Borràs que hauria cobrat per la seva feina directament o a través de societats interposades quan ella presidia la Institució de les Lletres Catalanes.

Borràs denuncia que el seu cas està ple d'irregularitats i que és una investigació prospectiva, que vulnera la presumpció d'innocència.  

La investigació es remunta al Bages el novembre del 2017, un mes després de l'1 d'octubre. Els Mossos d'Esquadra investiguen la troballa casual d'un sobre amb bitllets falsos en un apartat de correus de Castellbell i el Vilar. Anaven dirigits a l'apartat 118 i van anar a parar el 116.  

Des dels jutjats de Manresa s'obre una investigació per falsificació de moneda, primer, i tràfic de drogues, després, al destinatari dels diners, que és Isaías Herrero. El novembre del 2017 en una intervenció posterior del seu telèfon, se li atribueix aquesta conversa: 

"-... perquè jo tinc uns marrons... buf (...) home, és clar, perquè jo amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, jo facturo uns 'trapis' por allà.. però he de fer un pressupost, bé... o sigui, que he de fer dos pressupostos bons i quatre de no bons.. el fotut és si la Borràs deixa de ser directora..."

Transcripció de la conversa interceptada a Isaías Herrero parlant sobre Laura Borràs
Transcripció de la conversa interceptada a Isaías Herrero parlant sobre Laura Borràs

La relació entre Borràs i Herrero arrenca quan la presidenta suspesa del Parlament va dirigir un màster de Literatura a la Universitat de Barcelona, on Herrero, que és enginyer informàtic, va ser professor. 

Arran de registrar l'ordinador d'Herrero, la Guàrdia Civil va intervenir uns suposats correus electrònics que s'han ajuntat a la causa. Se'ls haurien intercanviat entre el 2013 i el 2017. En un d'ells, Borràs recomanaria a Herrero que havia de començar a trucar portes perquè li fessin factures per "embolicar" algú. I en un altre, li hauria dit que s'havien de fer tres pressupostos, però que no patís perquè ja havia reservat els diners per aquella feina.  

Segons la fiscalia, tots dos haurien acordat fer contractacions fraccionades, per valor inferior als 18.000 euros, per evitar la realització de concursos publics. I haurien presentat pressupostos diferents per donar "una aparença de seriositat a l'adjudicació".

Per les mateixes fonts, Borràs, com a presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, li va adjudicar 18 contractes menors per un valor d'uns 300.000 euros. Per exemple, per l'adaptació de la plataforma digital Què llegeixes?, que té per objectiu fomentar la lectura o el portal de les Lletres Catalanes. 

El 2019, Isaías Herrero va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona a cinc anys de presó per falsificació de moneda i tràfic d'estupefaents. Però la sentència no és ferma.

Borràs, al Parlament de Catalunya
Borràs, al Parlament de Catalunya (EFE / Toni Albir)
ARXIVAT A:
Laura BorràsTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut