Es prohibeix fumar al carrer sense distància i es tanca l'oci nocturn a tot Espanya
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest divendres (Europa Press)

Es prohibeix fumar al carrer sense distància i es tanca l'oci nocturn a tot Espanya

Ho ha proposat el Ministeri de Sanitat i totes les comunitats autònomes ho han acceptat

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha proposat que a partir d'ara no es pugui fumar al carrer i també que es tanquin els locals d'oci nocturn a tot Espanya, i totes les comunitats autònomes ho han acceptat.

Ho ha dit aquest divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha anunciat que el ple interterritorial coordinat pel seu ministeri ha acordat un total d'11 mesures obligatòries i 3 recomanacions:

"Els anuncio que hem decidit adoptar per primera vegada en la nostra democràcia, si no ens fallen els registres, actuacions coordinades en matèria de salut pública en benefici de totes les comunitats autònomes d'Espanya, i que aquestes mesures s'han adoptat per unanimitat."


Tot l'oci nocturn, tancat

La mesura més destacada i més dràstica és la decisió de tancar tots els locals d'oci nocturn sense excepció:

"La primera mesura fa referència a l'oci nocturn, i es decreta, s'adopta, el tancament de les discoteques, sales de ball i bars de copes, amb i sense actuacions musicals en directe, a tot el territori espanyol."

A Catalunya aquesta mesura està vigent des del 24 de juliol, quan la Generalitat va decretar-la per frenar els contagis entre gent jove, i els empresaris van recórrer-la al TSJC dient que era "inconstitucional" i els produiria "danys irreparables"

L'altra mesura principal és la prohibició de fumar a l'aire lliure. És una prohibició, però, que es limita només quan no es pugui mantenir la distància mínima de 2 metres entre persones:

"També es prohibeix fumar a la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima de 2 metres. Això s'estén a qualsevol dispositiu d'inhalació de tabac, no només les cigarretes."

Salvador Illa, en la roda de premsa d'aquest divendres (Europa Press)

Més PCRs, més control a sociosanitaris i esdeveniments

Les altres mesures principals són:

- Bars i restaurants hauran de tancar, com a molt tard, a la una de la matinada i, a partir de mitjanit, ja no podran acceptar més clients.

- S'hauran de fer tests PCR a totes les persones que ingressin en centres sociosanitaris, i també als treballadors que comencin a treballar-hi o es reincorporin després de les vacances.

- També caldrà fer cribratges sistemàtics amb PCRs a les poblacions de risc que es consideri necessari, per exemple, a llocs on hi hagi brots, com comunitats de veïns o els mateixos centres sociosanitaris i residències de gent gran.

- En aquests centres les visites familiars es limitaran a una sola persona, que podran anar-hi només una hora al dia, en visites que s'esglaonaran per evitar que hi hagi massa visitants alhora.

- Serà obligatori fer fer una avaluació de riscos per poder organitzar esdeveniments amb un número elevat de persones.

Una de les mesures recorda a les comunitats autònomes i ajuntaments que està prohibit beure alcohol al carrer, i els commina a aplicar les sancions corresponents.

També s'estableix que en l'hostaleria cal garantir la distància d'1 metre i mig en barres, taules i terrasses, i també un màxim de 10 persones per taula.

Algunes d'aquestes mesures ja s'apliquen totalment o parcialment a Catalunya i en altres territoris, però són noves per a altres.

 

La prohibició de fumar al carrer ja està en vigor a Galícia des d'aquest dimecres i també a les Canàries, mentre que altres comunitats estan estudiant afegir-se a aquesta mesura recomanada pels epidemiòlegs.

També Catalunya estava en aquesta situació: ho va confirmar aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

És una mesura que prohibeix fumar quan no hi ha prou distància entre persones, perquè quan es fuma hi ha risc de tocar massa la mascareta i és un hàbit que pot facilitar molt la transmissió del virus.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Tabac
Anar al contingut